Rudi Dekkers gearresteerd voor drugssmokkel


Rudi Dekkers, de man die de kaper van 9/11 leerde vliegen, is gearresteerd op verdenking van drugssmokkel.  Volgens de Amerikaanse autoriteiten is hij op 2 december van dit jaar in Houston in de staat Texas betrapt met 18,74 kilo cocaïne en 860 gram heroïne. Een undercover agent heeft Dekkers gadegeslagen terwijl hij van een zekere Rogelio Martinez-Florez een koffer kreeg overhandigd met daarin de drugs.

Ik moet zeggen: het verbaast me niet.

Rudi Dekkers, voormalig makelaar te Ede, was in 2001 eigenaar van een vliegschool in Florida. En op die vliegschool hadden Mohammed Atta en Marwan al-Shehhi lesgehad. Atta en al-Shehhi waren de twee kapers die de vliegtuigen hadden bestuurd die de twin towers hadden vernietigd.

Toen ik Dekkers anderhalf jaar geleden opzocht om een radio documentaire over hem te maken was hij er beroerd aan toe. Zijn ooit zo bolle, gebruinde kop had plaatsgemaakt voor een getaand, mager hoofd. Van de miljoenen die hij ooit had bezeten, was niets meer over. Zijn huis was door de bank teruggevorderd en hij kon er elk moment uit gegooid worden. Hij had geen werk. Hij tapte illegaal stroom af. Hij leefde van voedselbonnen en at nog maar één keer per dag. Hij werd achtervolgd, letterlijk, door deurwaarders die zijn auto in beslag wilde nemen. Zijn visum was verlopen en feitelijk was hij illegaal in het land. Hij lag opnieuw in scheiding. Zijn vingernagels had hij tot aan de nagelriemen afgebeten. Toen al suggereerde hij dat hij zijn toevlucht tot drugshandel had gezocht om zijn financiele problemen te ontsnappen. En al die ellende was te danken aan 9/11. In mijn radiodocumentaire vroeg ik mij – ondermeer – af of Rudi’s tranendal te wijten was aan 9/11 of misschien aan Rudi zelf.

Vandaag werd ik gebeld door Arne Kruithof, die andere Nederlander met een vliegschool in Florida die ook een kaper opleidde (Ziad Jarrah, de man die het vliegtuig bestuurde dat in een weiland in Pennsylvania neerstortte). In tegenstelling tot Dekkers had Kruithof zijn vliegschool wel open kunnen houden na alle negatieve publiciteit die volgde op 9/11. “Een paar maanden geleden wilde hij langs komen”, vertelde Kruithof. “Biertjes drinken. Maar hij kwam nooit opdagen. Hij zei aan de telefoon: ik ben nog nooit van mijn leven zo arm geweest.” Kruithof hield de laatste jaren vooral via Facebook contact met Dekkers. “Ik zag dat hij mooie reisjes maakte naar Zuid- en Midden-Amerika. In het licht van wat er nu is gebeurd moet je daar misschien je vraagtekens bij zetten.”

De radiodocumentaire Rudi en ik

De Amerikaanse aanklacht tegen Dekkers (PDF)

  1. #1 by Dan on 20 december 2012 03:42 - 03:42

    Toevallig zag ik Rudi nog in Florida, een week of 2 voordat hij opgepakt is in Texas….

  2. #2 by w. ICP on 19 september 2013 08:53 - 08:53

    Ruud Dekkers kan liegen dat het gedrukt staat. Over koele ogen,blikken gesproken…..natuur acteur. Heeft in de jaren 90 veel geld verdiend met smokkelen van geheugen modules vanuit VS naar NL. Ging om miljoenen handel destijds. Zal dus ook niet graag terugkeren naar NL, nee geen wonder. Moet er bijna een traan van laten…..

  3. #3 by Pakreel on 5 februari 2016 16:28 - 16:28

    In de jaren 8o had hij al verdachte vliegtuigen op vliegveld Lelystad met extra grote brandstoftanks. Deze werden en zullen nog worden gebruikt bij drugstransporten.

(wordt niet gepubliceerd)