boek
 

E-MAIL UIT NEW YORK: VERANTWOORDING

koop dat boek

Een van de eerste verhalen over internet die ik schreef toen ik in 1996 vanuit Amsterdam in New York arriveerde ging over een nieuw soort digitaal vermaak: de cybersoap. Zeg maar, een feuilleton voorzien van fotootjes. Ik ging op bezoek bij het bedrijf Marinex dat de soap The East Village produceerde. Marinex? Nooit meer iets van gehoord. Cybersoap? Een belachelijk idee dat terecht snel is vergeten. En daarmee is direct aangegeven hoe moeilijk het is een zinvol boek te schrijven over internet: de ontwikkelingen gaan simpelweg te snel. Het grootste deel van dit boek bestaat uit een serie columns die ik onder de titel E-mail uit New York schreef voor de website van NRC Handelsblad. Bij het selecteren van die columns moest meer dan de helft in de prullenbak verdwijnen aangezien de actualiteit het geschrevene reeds op genadeloze wijze had ingehaald. De rest heb ik voor dit boek grondig geactualiseerd. Anders dan de titel van dit boek wellicht doet vermoeden, vinden niet alle verhalen hun oorsprong in New York. Al mag Silicon Alley tegenwoordig een niet weg te denken onderdeel vormen van de Amerikaanse internetindustrie, wil je een goed beeld geven van internet in de Verenigde Staten dan ontkom je er niet aan Silicon Valley in het geheel te betrekken. Vandaar dat aan het eind van dit boek tevens enige observaties over het gebied ten zuiden van San Francisco zijn opgenomen.

Naast de columns voor de NRC Handelsblad website, vindt de lezer in dit boek een aantal hoofdstukken die speciaal voor dit boek werden geschreven alsmede artikelen die in een andere vorm eerder verschenen in NRC Handelsblad, de VPRO-gids, Intermediair Starters, de Amerikaanse website Wired News en de Vlaamse krant De Standaard. Trouwe luisteraars van het TROS radioprogramma Radio Online tenslotte, zullen opmerken dat ook mijn bijdragen aan dat programma in dit boek hun weerslag hebben gevonden.

Ik had dit boek niet kunnen schrijven zonder Remke de Lange, die al mijn artikelen zonder morren leest en redigeert. Haar steun, commentaar, en redactie van dit boek waren van onschatbare waarde. De volgende mensen hebben direct dan wel indirect bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek. Mijn dank aan Steve Baldwin, Gert en Bertie van Bergeijk, Nick Brooklyn van Bergeijk, Bart Bettens, Rob Biersma, Herbert Blankesteijn, Judith Boerma, Judy Bryan, Jason Chervokas, Yvette Cramer, Monique van Daalen, Hans van Dalfsen, Anna Elffers, Hank Eskin, Reinier Evers, Viktor Frölke, Gary Kamiya, Lukas Keijser, Marie-José Klaver, Karin Koekkoek, Adam Kushner, Bill Lessard, Jane Lewis, Lucas Ligtenberg, Dirk Limburg, Jason McCabe Calacanis, Jamis MacNiven, Jean Meyer, Lisa Napoli, Frank Noë, Diane Pecher, Sander Raaijmakers, Caspar van Rhijn, Martijn de Rijk, Jim Romenesko, Rob Roth, Froukje Santing, Clever Da Silva, Ute van Sitteren, Jan van Thiel, Hans Veldhuizen, Martijn de Waal, Tom Watson, Jos Willenborg en Lieke Witte.

Ook behulpzaam waren mijn 1982 Cadillac Coupe de Ville, Compaq Presario 1260, CuteFTP 3.0, Eudora Light 3.0, E-ZPass, Gateway P5, Internet Explorer 5.0, Metrocard, Netscape Communicator 4.05, Netzero 1.0, Nishuki Custom Sport, Palm III, Panasonic Easa-Phone, Qualcomm QCP-1960, Windows 98, Word 97, Ziplink en teveel websites om op te noemen.

New York, maart 2000

Lees ook de inhoudsgave en de inleiding.

Koop E-mail uit New York bij internetboekwinkel Proxis, die een tientje korting geeft op elke eerste aankoop.



 
click for larger picture

  home
  wat is dit
  archief
  foto's
  webcam
  zoeken
  e-mail

  what's this
  articles
  new york city
  search


en verder

  de digitale leestafel
  homepage 1997
  best of
  boek

  ©