Goudkoorts

Mijn nieuwe boek is uit. Het heet: Goudkoorts of: Hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback. Koop het online bij bol.com.

Het lijkt zo eenvoudig: je koopt een metaaldetector, trekt ermee door de legendarische goudvelden van Australië en de kans is groot dat je met een paar vette goudklompen thuiskomt. Dat lijkt armlastige schrijver Jeroen van Bergeijk wel wat. In de nasleep van de financiële crisis heeft hij zijn spaargeld zien verdampen en de goudprijs zien stijgen. De auteur laat zich down under omscholen tot goudzoeker. Hij trekt vol goede moed de outback in en strijkt neer in het gehucht Ora Banda, inwonertal: 7.
Al snel blijkt dat goud zoeken en goud vinden twee verschillende dingen zijn. Bovendien lijkt achter de joviale, no worriesmentaliteit een duistere wereld schuil te gaan. Een wereld waarin bedrog, paranoia, hebzucht en racisme welig tieren. ‘Gold does funny things to people,’ zoals het gezegde luidt. Hoe langer Van Bergeijk in Ora Banda blijft, hoe meer hij bevangen wordt door… goudkoorts.

 

De trailer voor het boek:

 

Media optredens en recensies:
Hier een gesprek met Chris Kijne in het Oog op Morgen, daar een interview in Het Parool over het boek, en daar enkele eerste lovende woorden.

NRC: Kuifje in de outback.

FD: Zoeken naar goud tussen kangoeroes en vliegen.

8weekly: Gold does funny things to people.
 
Tijd voor Max:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

En verder:
Als zelfs Sylvia Witteman komt opdagen om een afzeikerig stukje te schrijven, dan kun je toch wel vaststellen dat de publiciteitsstunt om aandacht te genereren voor je boek is geslaagd. Afgelopen vrijdag organiseerde mijn uitgever in Amsterdam een goudzoekaktie om de presentatie van mijn boek Goudkoorts of: Hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback luister bij te zetten. De tien tienklompjes die lagen verborgen in het Vondelpark (of in feite in boekhandel Pied a Terre) waren binnen een kwartiertje gevonden.

Een verslag van AT5:

Ondermeer NRC Next, nu.nl, RTV NH, Telegraaf, Spijkers met koppen en BNN besteedden aandacht aan het goudzoeken.

Maar goed, het boek, want daar gaat het toch om. En mensen: het is echt een spannend, intelligent, onderhoudend, grappig, ontroerend boek. Een expose van het menselijk tekort. Een verhaal over hebzucht, over vriendschap, over gewetensnood. Heus, Goudkoorts is meer dan een mafkees met een metaaldetector in de bush.

Bindwijze: Luxe paperback
Omvang: 256 p.
ISBN 9789026323515
Prijs: € 19,95

 

5 comments

  1. hallo jeroen

    Zeer mooi boek bevat heel veel info over goudzoeken in Australie zal zeker een grote hulp zijn bij mijn prospecting trip in Australia in December 2011

    MVG
    Ruttens jp

  2. Beste jeroen, ik ben nog midden in je boek, geniet van je schrijfstijl onder een paperbarktree in oz. En ik vroeg mij af of dit boek ook een engelse versie heeft? veel australiërs die ik ken willen het boek ook lezen:-)

  3. Ik heb het boek afgelopen zaterdag gehad voor mijn verjaardag en heb het gisteren al half uitgelezen. Geniet er erg van. Te meer omdat we afgelopen maart het hele gebied rondom Kalgoorlie bezocht hebben en tijdens een eerdere trip naar Australië het gebied rondom Ballarat bezocht hebben. Ik hoop dat je nog meer over Australië schrijft.

Comments are closed.