DE MORGEN


1997

COMING OUT ELLEN DEGENERES ZORGT VOOR BOYCOT

De televisiedominee Jerry Falwell, zelfbenoemd woordvoerder van de Amerikaanse 'moral majority', noemt haar Ellen Degenerate, hetgeen zoveel betekent als Geperverteerde Ellen. Vanwaar deze opmerking? Aanstaande donderdag maakt de televisie comédienne Ellen DeGeneres in een speciale aflevering van haar sitcom 'Ellen' bekend dat ze homoseksueel is.
Feitelijk maakt alleen het personage Ellen bekend dat ze lesbisch is, de actrice onthulde dat een paar weken geleden al. En dat zorgt in Amerika alom voor opgewonden reacties, sterker nog als je op de Amerikaanse media mag afgaan is Ellens 'coming out' een gebeurtenis van wereldbelang. DeGeneres staat op de cover van Time, is te gast bij de praatprogramma's van Oprah Winfrey, David Letterman en Jay Leno en onderwerp van de nationale nieuwsprogramma's Prime Time Live en 20/20. En natuurlijk wijden alle kranten en opiniebladen artikelen aan de gebeurtenis. Al die aandacht is beter te begrijpen wanneer men bedenkt dat een primetime familieprogramma met een homoseksueel hoofdpersonage een unicum in de Amerikaanse televisiegeschiedenis betekent.
Reden genoeg voor Falwell om op te roepen tot een boycot van het programma. Hij heeft adverteerders gevraagd de komedie te mijden. "Ellen corrumpeert de denkbeelden en waarden van onze kinderen", aldus de dominee. Hij lijkt enig succes te hebben behaald. De drie grootste adverteerders van Ellen, General Motors, Johnson & Johnson en Chrysler, hebben geen reclameblokken tijdens de feestelijke uitzending gekocht. De bedrijven benadrukken echter dat deze beslissing al maanden geleden is genomen en dat ze niet zijn beïnvloed door Falwell's oproep. Alleen Chrysler maakt melding van de inhoud van het programma en zegt dat "een goede manier van zakendoen impliceert dat je verre houdt van sterk gepolariseerde en emotioneel gevoelige onderwerpen."
Ondanks het controversiële onderwerp staan er genoeg sterren te trappelen voor een bijrolletje in de speciale aflevering van aanstaande donderdag. Oprah Winfrey zal de rol van therapeute vertolken aan wie Ellen haar 'geheim' opbiecht, terwijl actrice Laura Dern de vrouw moet gaan spelen op wie Ellen een oogje heeft. Daarnaast zijn er gastoptredens weggelegd voor de filmster Demi Moore, zangeressen Melissa Etheridge en k.d. lang, Oscarwinnaar Billy Bob Thornton en Calvin Klein model Jenny Shimizu.
De Amerikaanse belangenorganisatie voor homoseksuelen, de GLAAD, beschouwt DeGeneres bekendmaking als de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. De organisatie heeft een speciale website over Ellen opgezet en organiseert overal in het land speciale 'coming out' feestjes waar mensen aan hun vrienden en familie kunnen onthullen dat ze homoseksueel zijn.
DeGeneres gewaagde stap heeft haar overigens geen windeieren gelegd. Van redelijk onbekende televisie actrice is ze uitgegroeid tot absolute bekendheid. En belangrijker: de kijkcijfers voor haar programma zijn de afgelopen weken verdubbeld. De laatste dagen heeft het er overigens alle schijn van dat de nu aan weken aanhoudende mediahype rond de affaire een beetje teveel van het goede is. Uit een recente enquête van Amerika's grootste televiegids, TV GUIDE, blijkt dat 63 procent van de Amerikaanse tv-kijkers niet van plan is de speciale Ellen aflevering te gaan bekijken. Een ding is zeker: met alle voorpubliciteit - waarbij zelfs de exacte inhoud van het script inmiddels bekend is gemaakt - bevat de speciale aflevering weinig verrassingen meer.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.