DE MORGEN


1997

NEWYORKSE DIPLOMATEN BLINKEN UIT IN FOUT PARKEREN

Een vechtpartij aan de Upper Westside van Manhattan was de druppel die de emmer deed overlopen. Twee Russen - volgens de politie in beschonken toestand - gingen op de vuist met een politieagent die hen wilde bekeuren wegens fout parkeren. De heren werden in de boeien geslagen en naar het politiebureau afgevoerd. Daar bleek dat de twee diplomaten van de Verenigde Naties waren. En dus onschendbaar. Het tweetal moest weer op vrije voeten worden gesteld.
Dit voorval is het laatste incident in een hele serie overtredingen die een voortdurende bron van frustratie voor de New Yorkse parkeerwacht vormt. Diplomaten van de Verenigde Naties blijken namelijk hun auto's naar believen op de meest onmogelijk plaatsen te parkeren en massaal hun boetes niet te betalen. En daar kunnen ze mee wegkomen door zich op hun diplomatieke onschendbaarheid te beroepen. In het eerste halfjaar van 1996 kregen auto's van consulaten en missies van de Verenigde Naties bij elkaar 67.011 parkeerboetes. Die bekeuringen bij elkaar zijn goed voor 3,4 miljoen dollar, waarvan slechts een schamele 3000 dollar is betaald.
De Russische missie van de Verenigde Naties maakt het wel het bontst. De auto van de deze week gearresteerde Russische diplomaat ontving afgelopen jaar maar liefst 386 parkeerbonnen, gemiddeld meer dan één per dag dus. De 244 auto's van de Russische missie kregen in een half jaar bijna 15.000 boetes - dat is ongeveer 10 bekeuringen per auto per maand - die standaard onbetaald blijven. Rusland wordt overigens op de tweede plaats gevolgd door Indonesië dat met 25 auto's een dikke 4000 parkeerbonnen verzamelde. België blijkt zich temidden van deze overtreders overigens zeer beschaafd te gedragen. Met 20 auto's werden volgens het Newyorkse dienst parkeerovertredingen slechts 24 bekeuringen verzameld en daarmee staat België op de 165ste plaats van overtreders, op een totaal van 177 landen. België betaalt overigens netjes al haar bekeuringen. "Dat zouden we niet hoeven te doen, maar we willen de goede relatie met ons gastland niet in de weg staan", aldus woordvoerder van de Belgische missie van de Verenigde Naties, Hugo Brouwers.
Met de vechtpartij aan de Upper West Side hebben de New Yorkse autoriteiten een offensief ingezet tegen de flagrante overtredingen van de Russen en de Bulgaren. De politieagent die de beide diplomaten vorige week arresteerde werd op het kantoor van burgemeester Rudolph Giuliani ontboden en ten overstaan van de verzamelde pers uitbundig geprezen wegens zijn moedige optreden. Bovendien stelt Giuliani pogingen in het werk om de twee diplomaten het land uit te zetten. "Zulk gedrag kunnen we hier niet tolereren. Deze twee diplomaten zijn niet langer welkom in New York", aldus de burgemeester. Of die uitzetting voor een dergelijke overtreding gaat lukken, blijft de vraag. Dat ligt overigens geheel anders voor de diplomaat uit Georgië die dit weekend week was betrokken bij een auto ongeluk in Washington. Deze een-na-hoogste Georgische diplomaat botste dit weekend op een tegenligger. Een zestienjarig meisje kwam daarbij om het leven. De Georgiër reed te hard en had volgens de politie bovendien teveel gedronken. Dit ernstige misdrijf is voor de Amerikaanse regering aanleiding om te proberen de diplomatieke onschendbaarheid van de betreffende diplomaat op te heffen om zodoende de verdachte voor een Amerikaanse rechtbank te kunnen brengen. De regering van Georgië moet daarvoor toestemming geven. De Georgische president, Eduard A. Shevardnadze, schrijft in zijn condoléance brief aan de ouders van het slachtoffer dat de diplomaat "verantwoordelijkheid moet dragen voor deze tragische gebeurtenis in overeenstemming met de Amerikaanse normen."

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.