NRC


2000

‘FUCK, VANDAAG HEB IK 40.000 DOLLAR VERLOREN"
Online aandelengoeroe Tokyo Joe

Het is even na vieren en de aandelenmarkt in New York is zojuist gesloten. Tokyo Joe (50) sluit de dag af met een glas Chivas Regal on the rocks in zijn appartement om de hoek van het Verenigde Naties gebouw in New York. Op zijn bureau staan vijf computerschermen. Aan de muur hangen twee schilderijen - in pasteltinten uitgevoerde portretten van hemzelf. Met de ene computer kan Tokyo Joe direct handelen op de NASDAQ. De andere schermen tonen een paar websites met financiële informatie, diverse aandelengrafieken en zijn eigen Internet chatroom. O ja, en dan staat er ook nog een televisie naast zijn werktafel, afgesteld op het 24-uur nieuwskanaal CNBC waar men de hele dag over niets anders praat dan de laatste schommelingen op de aandelenmarkt.

Tokyo Joe alias Joe Park is de bekendste online aandelengoeroe van Amerika. Via zijn website Tokyo Joe’s Societe Anonyme (www.tokyojoe.com), zijn privé chatroom en talloze e-mail berichten verspreidt hij dagelijks tips voor de aan- en verkoop van aandelen. ,,Fuck, vandaag heb ik 40.000 dollar verloren’’, meldt hij gelaten.. De NASDAQ heeft weer een van zijn wispelturige dagen achter de rug en dat is Park even niet zo best bekomen. Maar deze ,,tijdelijke tegenslag" deert hem in het geheel niet. ,,Ik weet niet precies hoeveel ik dit jaar heb verdiend, maar het zal al gauw een miljoen of wat zijn. Vorig jaar heb ik zes miljoen bruto binnengehaald. Dus een slecht dagje maakt mij geen reet uit."

Op Internet zijn er veel mensen te vinden die aandelentips voor investeerders verspreiden. Maar van deze zogenaamde online aandelengoeroe’s is Tokyo Joe zonder twijfel de meest invloedrijke. Wanneer Tokyo Joe, wiens echte naam Yun Soo Oh Park luidt, denkt dat een bepaald aandeel - meestal van onbekende, kleine bedrijven - omhoog gaat, dan gebeurt dat doorgaans ook. Zijn volgelingen kopen massaal op zijn advies en dat leidt automatisch tot een stijging van het aandeel. En dat legt de van oorsprong Koreaanse advocaat geen windeieren: Inmiddels hebben zo’n 3400 mensen zich op zijn ‘beleggingsclub’ Tokyo Joe’s Societe Anonyme geabonneerd en betalen daar tussen de 400 en 600 dollar per maand voor. Park schat dat hij alleen al aan abonnees zo’n anderhalve miljoen dollar per maand verdiend. Geen wonder dat hij niet erg bezorgd is over zijn verlies van vandaag.

Waar de arrogante Park, die zo’n beetje iedere zin van een schuttingwoord voorziet, zich ogenschijnlijk ook niet druk over maakt is de rechtszaak die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), het orgaan dat toezicht houdt op de financiële handel en wandel op Wall Street, onlangs tegen de internetgoeroe is begonnen. ,,This case is fuckin’ baseless man. Ik heb niks verkeerd gedaan", veegt hij de aanklacht van tafel. De SEC meent dat Tokyo Joe een fraudeur is. De toezichthouder beschuldigt hem ervan aandelen in bezit te hebben gehad en deze vervolgens te hebben aangeprezen via zijn website. Terwijl zijn klanten het aandeel begonnen te kopen en de prijs opdreven, verkocht Park onmiddellijk. Deze praktijk, die bekend staat als front-running of scalping, is niet alleen onethisch maar ook illegaal. Daarnaast zou Park volgens de SEC aandelen van een sigarenfabrikant in Florida hebben gekregen met als voorwaarde dat hij het bedrijf op zijn website onder de aandacht zou brengen. En tenslotte zou hij hebben gelogen over zijn in het verleden behaalde koerswinsten.

Park houdt er vanzelfsprekend een andere mening op na. ,,De SEC vind dat ik een beleggingsadviseur ben. Dat ben ik niet. Dit is een hele nieuwe wereld. Wat ik doe valt onder de vrijheid van meningsuiting. Ik ben een uitgever van informatie. Wat mensen met die informatie doen, is hun zaak." Park is ervan overtuigd dat hij de rechtszaak, die naar verwachting volgende maand in Chicago begint, zal winnen. ,,Ik heb altijd onthuld wat ik heb gedaan. Al mijn klanten weten dat ik koop voordat ik een aandeel aanbeveel. Iedereen weet dat ik verkoop als anderen kopen. Sterker nog, ik zeg niet: ‘koop dit of verkoop dat’. Ik zeg: ‘ik koop dit en verkoop dat.’ I sell into other people’s greed and take their money, every single time. Ik heb vorig jaar 20.000 e-mails aan mijn klanten verstuurd. Heeft de SEC die allemaal bekeken? Nee, natuurlijk niet. Uit die e-mails zal blijken dat ik nooit iets verborgen hebben gehouden voor mijn klanten." Hoe het ook zij, zijn klanten trekken zich van de controverse niets aan. Sterker nog, de rechtszaak lijkt hem voorlopig alleen maar te helpen. Nieuwe abonnees voor zijn website stromen toe en het entreegeld is recentelijk met tweehonderd dollar omhoog gegaan. Op de website zijn tientallen aanbevelingen van tevreden klanten te lezen.

Park, die in zijn geboorteland Zuidkorea een tijdje voor Nedlloyd werkte, emigreerde halverwege de jaren tachtig naar de Verenigde Staten. In New York bestierde hij een kleine keten Mexicaanse restaurants, en investeerde zijn winst in de aandelenmarkt. Al snel kwam hij tot de ontdekking dat de traditionele strategie van het voor langere tijd vasthouden van aandelen niet voor hem werkte. ,,Ze zeggen dat je naar de ‘fundamentals’ van een bedrijf moet kijken. Wie kan dat nou ene reet schelen. Het gaat om het sentiment op de beurs. Een bedrijf kan nog zulke goede fundamentals hebben, als de markt zegt dat de koers naar beneden gaat, dan gaat hij naar beneden. Dus waarom zou ik in zo’n bedrijf mijn geld steken? That sucks, you know." Park begon te speculeren, vaak op zeer korte termijn. Hij werd een daytrader: iemand die dagelijks aandelen koopt en verkoopt. Ondertussen ontdekte hij op het internet aan aandelen gewijde chatrooms en messageboards zoals Silicon Investor, Motley Fool en Yahoo Finance. Daar begon hij luidkeels zijn meningen te verkopen. Met zijn grove taalgebruik en scherp inzicht in de aandelenmarkt werd hij al snel een soort Matt Drudge van de online aandelenmarkt. In korte tijd wist Park een aanzienlijke groep mensen om zich heen te verzamelen die dankzij zijn tips een aardig centje wisten te verdienen. ,,Op een gegeven moment vroeg ik me af waarom ik iedereen gratis van advies voorzag. En dus ben ik Societe Anonyme begonnen."

Parks aandelentips betreffen voornamelijk kleine technologiebedrijven. Hij moet niks hebben van aandelen in de oude economie sektor. "Technologie, technologie, technologie, de rest kan me gestolen worden." Op zijn website vat hij zijn filosofie kernachtig samen. ,,Wij gaan voor onmiddellijke bevrediging. Wij geloven dat er onder elk aandeel een Unabomber schuil gaat, die het aandeel onmiddellijk naar beneden kan halen. Wij nemen de winst en gaan verder." Hij zegt dat negentig procent van de aandelen die hij aanbeveelt omhoog gaan (alhoewel hij dat niet met cijfers kan onderbouwen). Ondertussen benadrukt hij ook dat de meeste van die aandelen op langere termijn waarschijnlijk waardeloos zijn. ,,Het gaat allemaal om hype man. Hype zorgt ervoor dat de fucking stock omhoog gaat. Wat ik doe heeft niets met investeren te maken en daar moet iedereen zich van bewust zijn. Je moet ons met surfers vergelijken. We wachten op de juist golf, volgen die golf en move on to the next one."

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 2000 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.