VPRO-GIDS


1999

ACTION!

Keanu Reeves die een "blow job" krijgt in een donker bioscoopzaaltje? Sandra Bullock als pornoactrice die haar partner in elkaar slaat? Is dit de nieuwe 9 ˝ weeks, zult u zich wellicht afvragen. Maar nee, dit zie je tegenwoordig op prime time op de Amerikaanse buis. De televisiekomedie Action! is zonder twijfel het meest spraakmakende programma van het nieuwe televisieseizoen. Aangezien steeds minder mensen naar de ouderwetse televisiestations kijken en steeds vaker naar betaalkanalen als HBO of Cinemax, die via de kabel worden aangeboden, proberen de grote vier networks meer op betaaltelevisie te gaan lijken. En één manier om dat te bereiken is programma’s aanbieden die de strakke grenzen van het Amerikaanse televisielandschap proberen te verleggen.

Niet alleen biedt Action seks (goed, je ziet nog steeds niet veel, maar een paar jaar geleden nog ondenkbaar) maar er komt ook een niet aflatende stroom vloeken en scheldwoorden uit de monden van de hoofdpersonen. Natuurlijk worden die vloeken nog altijd braaf weggepiept, wat net als in de Jerry Springer Show het effect heeft dat de dialogen niet altijd even goed te volgen zijn. Maar anders dan de Jerry Springer Show is Action! kwaliteitstelevisie en nog leuk op de koop toe.

Action! is een genadeloze satire op de filmwereld, een kruising tussen Robert Altmans The Player en The Larry Sanders Shows. Hoofdpersoon is Peter Dragon (Jay Mohr, bekend van de film Jerry Maguire) de doortrapte, volstrekt egocentrische baas van Dragonfilms, producent van films met titels als Slow Torture en Beverly Hills Gun Club. Dragon wordt bijgestaan door het voormalige kindsterretje Wendy Ward (Illeana Douglas) die tegenwoordig haar geld verdient als prostituée en haar, aldus Dragon, uitstekend geschikt maar voor een baan als zijn assistent. Afijn, om dat soort mensen draait het dus. Hoe verfrissend, briljant en vermakelijk Action! ook is, de toekomst ziet er niet zo zonnig uit voor de serie. Wat blijkt namelijk? Misschien worden er iets teveel grenzen verlegt, of komt het door het totale gebrek aan sympathieke personages en dus identificatiemogelijkheden, maar Action! behoort tot de slechtst bekeken programma’s van dit seizoen. En de terreur van de kijkcijfers, dat is een "taboe" dat in Amerika voorlopig nog niet doorbroken zal worden.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1999 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.