VPRO-GIDS


1999

Brill's Content

"Het moet heel wat hoofdbrekens gekost hebben om een tijdschrift te maken dat gaat over journalisten, maar waar zelfs journalisten niet doorheen kunnen komen", oordeelt The New York Times over het nieuwe tijdschrift Brill's Content. Het blad heeft zich ten doel gesteld de handel en wandel van Amerikaanse journalisten kritisch te volgen. Geen andere beroepsgroep heeft zoveel macht en is aan zo weinig controle onderhevig als de journalistiek, vindt Brill's Content. En dat moet met dit nieuwe tijdschrift maar eens veranderen Dat mag misschien een lovenswaardig doel zijn, een plezierig magazine levert dat volgens velen voorlopig nog niet op. De artikelen in Brill's Content zijn langdradig, saai, humorloos en zelfingenomen luidt het oordeel van de meeste critici.

Brill's Content is het geesteskind van Steven Brill. Je moet wel aan een extreme vorm van hoogmoed lijden wil je een tijdschrift naar jezelf noemen, maar een goede neus voor zaken kun Brill niet ontzeggen. Eerder zette hij het vakblad The American Lawyer op en was hij de drijvende kracht achter het tv-kanaal Court TV. Beide media werden aanvankelijk sceptisch ontvangen maar bleken uiteindelijke zeer succesvol. De vraag is natuurlijk of ook Brill's Content een succes-story zal blijken.

Het lijkt er voorlopig nog niet op, want lezers laten het massaal afweten. In de eerste plaats komt dat omdat de doelgroep uiterst beperkt is: hoeveel mensen zijn geïnteresseerd in het wel en wee van journalisten? Maar een belangrijker gegeven is natuurlijk de weinig sprankelende inhoud. Brill's Content heeft zichzelf zeer strenge eisen opgelegd. In een tijdschrift dat journalisten voortdurend op de vinger tikt en aanspreekt op hun ethiek, mag natuurlijk niks aan te merken zijn op de eigen journalistieke normen en waarden. Vandaar dat je in Brill's Content geen persoonlijke aanvallen zult aantreffen, noch anonieme bronnen, laat staan toespelingen of geruchten. Tja, dan blijft er niet veel sappigs voor de lezer over.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1999 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.