VPRO-GIDS


1997

COUCH POTATO (maart)

STRIJD OM DE OOGBALLEN
Televisiekijken wordt in Amerika steeds minder populair. Tenminste, als je de kijkcijfers van het bedrijf Nielsen mag geloven. Volgens dit Amerikaanse kijk- en luisteronderzoeksbureau zijn er afgelopen maand een miljoen Amerikanen minder naar de televisie gaan kijken. De teruggang in kijkcijfers is een trend die al een jaar of vijf aan de gang is. De daling van vorige maand scheelt de grote vier televisiestations elk naar schatting 30 miljoen dollar aan jaarlijkse inkomsten. De zenders schreeuwen dan ook moord en brand. En in plaats van dat ze bij zichzelf te rade gaan over de oorzaken van de veranderende vrijetijdsbesteding van de Amerikaanse bevolking, geven ze de boodschapper van het slechte nieuws de schuld. Dan Ohlmeyer, de directeur van NBC, zegt: "Ik vertrouw de cijfers van Nielsen voor geen cent." Hij meent dat het bedrijf een archaïsche technologie gebruikt, die ervoor zorgt dat de kijkcijfers worden vertekend. Niet zo overtuigend is het feit dat hij nu pas met die kritiek komt, en niet in de jaren dat de kijkcijfers nog precies in zijn straatje pasten. Voor bedrijven die hun geld met computers, internet en videospelletjes verdienen is de oorzaak van de kijkcijferdaling overigens geheel duidelijk: "De strijd om de oogballen", zoals Andy Grove, baas van computerchipsfabrikant Intel, het noemt, is eindelijk goed losgebarsten. Amerikanen laten televisie meer en meer voor wat het is, en zoeken hun heil in andere soorten van vermaak, is zo'n beetje zijn boodschap. Glunderend wijst hij er op dat Nielsen rapporteert dat in huishoudens die aangesloten zijn op Amerika's grootste Internetprovider, America Online, een significante daling in het televisiekijken te constateren valt. De grote netwerken laten het er overigens niet bij zitten. Zij hebben besloten gezamenlijk een concurrerend kijk- en luisteronderzoeksbureau op te zetten. Het probleem zit er hem natuurlijk in dat Nielsen een commerciële onderneming is, en daarom altijd op zoek naar nieuwe klanten. Zonder blikken of blozen beschuldigen de televisiestations het onderzoeksbureau van gesjoemel met kijkcijfers. "Wat er nu gebeurt met Nielsen en online is hetzelfde als wat er plaatsvond met betaaltelevisie op de kabel in de jaren tachtig", aldus NBC baas Ohlmeyer. "Betaaltelevisie werd groter op het moment dat Nielsen een nieuwe klant nodig had." Nielsen wijst alle kritiek van de hand. Het bedrijf meent dat het nieuwe onderzoeksbureau van de grote zenders het onderzoek zo inricht dat de resultaten voor televisie gunstig zullen zijn.

POLITICI ZIJN ACTEURS
Politici zijn altijd op zoek naar zoveel mogelijk exposure, zoals dat in goed Amerikaans heet. Makkelijk is dat niet: het televisienieuws besteedt doorgaans pas aandacht aan politici als ze in opspraak komen. Alleen op slechtbekeken publieke kanaal C-Span kun je iets over de dagelijkse praktijk van de politiek te weten komen. De nieuwste methode om onder de aandacht van het volk te komen, is een gastoptreden bij een populaire dramaserie. Zo was senator Edward Kennedy onlangs in een aflevering van de ziekenhuisserie Chicago Hope te zien, trad de president in de CBS televisiefilm 'A Child's Wish' op, was Bob Dole in de komedie Suddenly Susan te bewonderen en had de burgemeester van New York een rolletje in de Cosby show. Maar ook mindere goden zoals Dole's voormalige running mate Jack Kemp en Clintons ex-medewerkers George Stephanopoulos en James Carville, draaien hun hand niet om voor gastoptredens in populaire series. Vanzelfsprekend trachten de politici deze cameo's te gebruiken om hun boodschap over te brengen - Clinton en Kennedy probeerden met hun rolletjes bijvoorbeeld de kijkers te overtuigen van de wenselijkheid van nieuwe gezondheidszorghervormingen - maar of dat ook werkt blijft te bezien. Want de vraag is natuurlijk waar de fictie van een televisieprogramma ophoudt, en de politieke werkelijkheid begint. Wanneer je een politicus daadwerkelijk ziet acteren - gebroederlijk naast fictieve personages - moet je je afvragen of dat de geloofwaardigheid ten goede komt.

VUURGEVECHT TIJDENS DE LUNCH
Een van de meest gewelddadige bankovervallen in de recente Amerikaanse geschiedenis was deze maand live op televisie te volgen. Een uur nadat een bankoverval in Los Angeles was begonnen, deed een lokaal station dat met een helikopter ter plekke was, rechtstreeks verslag van een vuurgevecht dat griezelig veel leek op dat uit de film Heat. Een bende gemaskerde mannen schoot op alles wat los en vast zat en probeerde zodoende aan de politie ter plaatse te ontsnappen. Minuten nadat het lokale station met haar verslaggeving was begonnen, nam het vorig jaar opgerichte 24-uur nieuwsstation MSNBC de beelden over en bracht ze in alle huiskamers van de Verenigde Staten. Tijdens de lunch kon Amerika rechtstreeks getuige zijn van hoe een overvaller door het hoofd werd geschoten. Die gruwelijke beelden werden 's avonds door de meeste televisiejournaals herhaald. Alleen CNN en NBC besloten enige terughoudendheid in acht te nemen.

SARCASTISCHE REFLECTIE OP AMERIKAANSE TV
Een week na dit dodelijke vuurgevecht werd de televisiefilm Murder Live! uitgezonden. Murder Live! is een zeldzaam kritische kijk op de Amerikaanse televisie. Het verhaal draait rond een Jenny Jones-achtige talkshow host die het slachtoffer van een gruwelijke verkrachting tot zelfmoord heeft gedreven. Dat vindt althans de vader van het meisje die een bom in de studio heeft geplaatst en vervolgens de host en haar publiek in gijzeling neemt. Het geheel wordt live uitgezonden - waarbij voor het gemak maar even wordt vergeten dat in werkelijkheid dit soort programma's nooit rechtstreeks de lucht ingaan. Murder Live! is niet alleen een spannende thriller - blaast de vader de studio op? - maar ook een sarcastische reflectie op de absurditeiten van de Amerikaanse televisie. Zo vindt de vader alles aan het talkshowprogramma aanvankelijk verwerpelijk, maar hoe langer de gijzeling duurt, en hoe langer hij in de schijnwerpers staat, hoe meer genoegdoening hij van alle media aandacht ondervindt. En terwijl het publiek voor haar leven vreest, kunnen we in een uitsnede rechts bovenin beeld de finale van het baseballseizoen volgen. Hetzelfde gebeurde overigens in werkelijkheid tijdens de live uitgezonden achtervolging van O.J. Simpson, die samenviel met een belangrijke basketbal wedstrijd.

MARLBORO MAN ALS KINDERLOKKER
De Liggett Group is de eerste Amerikaanse sigarettenfabrikant die heeft toegegeven dat roken verslavend is en slecht voor de gezondheid. Op dezelfde dag dat Liggett deze open deur intrapte, begon de staat Californië met een zeer agressieve anti-rook campagne op televisie. Een van de filmpjes is een parodie op de Marlboro-man. Een cowboy, die de tabaksindustrie representeert, jaagt tientallen kinderen op alsof het koeien zijn. De boodschap is duidelijk: wanneer je eenmaal aan het roken begint, ben je een gevangene van de sigarettenmaker geworden. In het meest confronterende spotje vertelt een vrouw die haar stembanden door kanker heeft verloren hoe de tabaksindustrie beweert dat roken niet verslavend is. "Ik heb geprobeerd te stoppen", vertelt ze met een vervormde stem, terwijl ze de rook uit haar sigaret door het gat in haar hals inhaleert.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.