VPRO-GIDS


1997

COUCH POTATO (april)

HAPPINES IS A WARM GUN
De zogeheten anthology tv-serie was in de jaren vijftig en zestig in Amerika enorm populair. In series als 'The Twilight Zone' en 'Alfred Hitchcock Presents' kwamen geen vaste hoofdrolspelers of terugkerende plotlijnen voor: elke week werd een nieuw verhaal vertelt dat weinig tot geen overeenkomsten vertoonde met voorgaande gebeurtenissen. De anthology televisieserie werd met de jaren steeds minder populair, tot het genre in de jaren negentig bijna geheel was uitgestorven. Maar nu is er 'Gun', een (voorlopig) zesdelige serie, geproduceerd door niemand minder dan Robert Altman. De befaamde regisseur van moderne klassiekers als M*A*S*H, Nashville, The Player en Short Cuts begon ooit zijn carrière als regisseur van de televisieseries 'Bonanza' en 'Maverick'. Bovendien was hij verantwoordelijk voor menig aflevering van 'Alfred Hitchcock Presents'. Niet zo verwonderlijk dus, dat Altman de productie van 'Gun' op zich heeft genomen. De rode draad van 'Gun' wordt gevormd door - de titel zegt het al - een vuurwapen, in dit geval een revolver met een parelmoeren handvat. Van week tot week verwisselt het wapen van eigenaar, waaronder een zwerver, een Japanse zakenman en een Koerdische huurmoordenaar. 'Gun' biedt a- typische televisiekost: een prachtige score van de popgroep U2 die de Beatles-song 'Happiness is a Warm Gun' in een nieuw jasje heeft gegoten en uitstekende acteerprestaties van filmacteurs als Rosanna Arquette, Martin Sheen, Jennifer Tilly, Randy Quaid en Carrie Fisher, die zelden op televisie zijn te zien. Bovendien lijken de originele verhalen niet al te zwaar gebukt te gaan onder de kijkcijferdwang: er zijn zowaar een paar afleveringen zonder happy end.

MYSTERIEUS DUO
In 1982 werd een televisiefilm gemaakt met de titel 'The Mysterious Two'. De film handelde over een duo dat luisterde naar de namen 'he' en 'she. De 'he' (vertolkt door John Forsythe, die later bekendheid verwierf als Blake in de serie Dynasty) geloofde dat hij en zijn volgelingen zouden worden meegenomen door een ruimteschip. Klinkt bekend nietwaar? 'The Mysterious Two' was inderdaad gebaseerd op de leiders van de Heavens Gate sekte. En nu, vijftien jaar later, is een part II vanzelfsprekend onvermijdelijk. Precies een week nadat de 39 sekteleden in Californië zelfmoord hadden gepleegd, kondigde ABC aan overeenstemming te hebben bereikt met het voormalige sektelid Richard Ford, de man die de lijken ontdekte en de afscheidsvideo per post ontving. ABC denkt binnen afzienbare tijd Fords verhaal tot een televisiefilm te hebben omgewerkt. De eerste 300 pagina's tellende paperback over de massa zelfmoord lag overigens vorige week al in de boekwinkels.

URBAN TALKSHOW KOMT TERUG
Na een paar jaar afwezigheid lijkt de 'zwarte' late night talkshow bezig aan een comeback. Arsenio Hall was begin jaren negentig de eerste en enige zwarte talkshow host van Amerika. Toen Hall het veld moest ruimen, verdween ook het genre van 'urban talkshow' (de politiek correcte term voor zwarte late night talk show, en zo genoemd omdat zulke zwarte praatprogramma's vooral in stedelijke gebieden populair zijn). Alleen NBC experimenteerde de laatste jaren met een urban talkshow, die overigens op het onmogelijk tijdstip van halfdrie 's nachts werd uitgezonden. Nu zijn er plannen om de komende maanden maar liefst vier zwarte late night talkshows op televisie te brengen: Keenen Ivory Wayans, vooral bekend van de komedie In Living Color, krijgt een eigen praatprogramma, evenals de komiek Chris Spencer en de voormalige basketbal sterren Magic Johnson en John Salley. Hoe vergankelijk televisieroem is blijkt overigens maar weer eens uit het lot van Arsenio Hall. De komiek probeerde na het verdwijnen van zijn praatprogramma tevergeefs een filmcarrière op te bouwen. Afgelopen maand werd Hall met veel bombarie opnieuw gelanceerd: hij kreeg zowaar een eigen sitcom, Arsenio getiteld. Nog voor het einde van het seizoen, na slechts zes afleveringen, werd het programma wegens slechte kijkcijfers al weer geschrapt.

TV KIJKER NIET GEINTERESSEERD IN COMING OUT
Ook Amerikanen worden weleens moe van mediahypes. Na maandenlange geruchten - waarvan op deze plek al eerder melding werd gemaakt - is het dan eindelijk zo ver: het personage Ellen (vertolkt door de actrice Ellen DeGeneres) uit de gelijknamige komedie onthult op 30 april dat ze homoseksueel is. Als je op de Amerikaanse media mag afgaan is dat een gebeurtenis van wereldbelang. DeGeneres staat op de cover van Time, is te gast bij Oprah Winfrey en onderwerp van de nationale nieuwsprogramma's Prime Time Live en 20/20. En natuurlijk wijden alle kranten en opiniebladen artikelen aan de gebeurtenis. Maar wat blijkt? Ondanks gastrollen van Oprah Winfrey, actrices Laura Dern en Demi Moore, zangeressen Melissa Etheridge en k.d. lang, Oscarwinnaar Billy Bob Thornton en Calvin Klein model Jenny Shimizu, zegt maar liefst 63 procent van de Amerikaanse tv-kijkers niet van plan te zijn de speciale Ellen aflevering te gaan bekijken. Het Amerikaanse publiek blijkt tamelijk onverschillig te staan tegenover Ellens coming out. De vraag is natuurlijk of die desinteresse veroorzaakt wordt door de mediahype. Een ding is zeker: met alle voorpubliciteit - waarbij zelfs de exacte inhoud van het script inmiddels bekend is gemaakt - bevat de speciale aflevering geen enkele verrassing meer. Er zijn overigens genoeg mensen die niet onverschillig staan tegenover de eerste Amerikaanse televisieserie met een homoseksuele hoofdpersoon. Dominee Jerry Falwell, die recentelijk bekendheid verwierf als Larry Flynts opponent in de film The People vs Larry Flynt, heeft adverteerders opgeroepen de komedie te boycotten. "Ellen corrumpeert de denkbeelden en waarden van onze kinderen", aldus de zelfbenoemde woordvoerder van de Amerikaanse moral majority. Falwell, die DeGeneres als Degenerate (geperverteerd) aanduidt, lijkt enig succes te hebben behaald. De drie grootste adverteerders van Ellen, General Motors, Johnson & Johnson en Chrysler, hebben geen reclameblokken tijdens de feestelijke uitzending gekocht. De bedrijven benadrukken echter dat deze beslissing al maanden geleden is genomen en dat ze niet zijn beïnvloed door Falwell's oproep. Alleen Chrysler maakt melding van de inhoud van het programma en zegt dat "een goede manier van zaken doen impliceert dat je verre houdt van sterk gepolariseerde en emotioneel gevoelige onderwerpen."

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.