VPRO-GIDS


1997

COUCH POTATO (juni)

ART IMITATES LIFE IMITATES ART
Art imitates life: The Fugitive is een film uit 1993 over een arts die ten onrechte op de moord van zijn vrouw wordt verdacht. De film met Harrison Ford in de hoofdrol is gebaseerd op een gelijknamige televisieserie uit de jaren zestig, die op zijn beurt weer is ontleend aan een ware gebeurtenis. Maar zoals zo vaak is het ook: life imitates art. Waar in de film en televisieserie de verdachte arts op zoek gaat naar de ware schuldige, gebeurt dat nu ook in het echte leven, al is het in de werkelijkheid de zoon van de verdachte die de opsporing dirigeert. Een rechter in Cleveland gaf deze maand toestemming voor een rechtszaak om te bepalen of Sam Sheppard in 1954 ten onrechte is veroordeeld wegens de moord op zijn vrouw. Sheppard heeft tot zijn dood in 1970 volgehouden dat de misdaad was begaan door iemand anders. De man heeft tien jaar vastgezeten voordat een rechter bepaalde dat de rechtszaak niet eerlijk was verlopen wegens buitensporige media-aandacht en hem in vrijheid stelde. Er is echter nooit definitief vastgesteld dat Sheppard onschuldig was. Zijn zoon wil daar nu verandering in brengen, om zodoende een schadevergoeding van de staat te kunnen eisen. En in een ultieme draai aan deze geschiedenis is het uiteindelijk weer art imitates life: CBS heeft het verhaal van de zoon gekocht en gaat een televisiefilm over de rechtszaak maken, waarin naar verluidt de echte dader zal worden ge‹dentificeerd.

RECLAME OP AMERIKAANSE PUBLIEKE OMROEP?
PBS is de enige nationale publieke omroep die de Verenigde Staten rijk is. Het station zendt educatieve programma's, documentaires, serieuze talkshows en komische BBC-series uit. Nu zijn dit soort zaken al hoogst ongewoon op de Amerikaanse televisie, helemaal opmerkelijk is de totale afwezigheid van reclameboodschappen. Maar wellicht komt er aan dat laatste binnenkort een einde. Een controversieel voorstel van de ex PBS directeur Lawrence Grossman houdt de gemoederen in de verschillende lokale afdelingen van het station bezig: Grossman wil reclame introduceren om zodoende betere programma's te kunnen maken. De discussie die naar aanleiding van dit voorstel is ontstaan doet denken aan het debat dat momenteel door de VPRO wordt aangezwengeld. Sommige afdelingen willen het experiment wel aangaan. De financiële problemen waarmee PBS kampt zijn dan ook niet gering. De financiering van de zender komt van rijkswege, aangevuld met donaties en sponsorgelden. Maar de overheid wil bezuinigen en dus ziet PBS zich voor teruglopende budgetten geplaatst. Vanzelfsprekend zijn er ook bezwaren. Het eerste probleem is dat het Amerikaanse Congres toestemming moet geven voor het experiment en zal wellicht redeneren dat wanneer PBS zelf in haar inkomsten kan voorzien, het station ook geen overheidshulp nodig heeft. Maar de belangrijkste bezwaren zijn van meer principiële aard. "We zijn een niet-commerciële zender, of we zijn het niet", stelt Sharon Rockefeller, de directeur van de Washingtonse afdeling, simpelweg. Reclame tast volgens haar het fundament van de publieke omroep aan. Bovendien bestaat onder de tegenstanders van het plan de angst dat reclame het begin van het einde is: als je daarmee begint, is het gevaar reëel dat je je ook gaat richten op de grootste gemene deler om zodoende nog meer reclameinkomsten te genereren. Dat argument wordt door de voorstanders van het plan doorgaans als onheilsprofetie van tafel geveegd, maar als PBS naar de ontwikkeling van de Nederlandse publieke omroep zou kijken, dan wisten ze dat het zo vergezocht nog niet is.

TIMOTHY MCVEIGH IS GEEN JEFFREY DAHMER
Nu Timothy McVeigh schuldig is bevonden aan de ergste daad van terrorisme op Amerikaanse bodem, de bomaanslag in Oklahoma City waarbij 168 mensen omkwamen, en de jury op het moment dat deze gids naar de drukker gaat nog moet beslissen of de schuldige al dan niet de doodstraf moet krijgen, vragen mediacommentatoren in de Verenigde Staten zich af waarom het publiek maar nauwelijks interesse kon opbrengen voor deze rechtszaak. Alhoewel televisie en radiozenders, kranten en tijdschriften trouw over de zaak berichtten, was de belangstelling voor de rechtszaak matig. Tot veler verbazing ontstond er geen nationale obsessie zoals destijds met de rechtszaken van O.J. Simpson, Rodney King of televisiedominee Jim Bakker. De makkelijkste verklaring voor de geringe aandacht luidt dat de zaak niet op televisie werd uitgezonden en mensen derhalve niet met eigen ogen konden zien hoe de verdachte, de verdediging, de aanklagers en de rechter op elkaar reageerden. Maar een verklaring die dieper gaat, wordt geboden door Stuart Fischoff, professor in Media Psychology aan de California State University in Los Angeles. "Er is niets interessants aan Timothy McVeigh: hij is niet aantrekkelijk, hij is niet verbaal begaafd, hij is niet bijzonder afschuwwekkend. Hij is geen Jeffrey Dahmer (berucht Amerikaans seriemoordenaar, jvb), je kunt niet van hem houden, je kunt hem niet haten." En inderdaad, de afwezigheid van seks, beroemdheden, raciale kwesties - overdadig aanwezig in bijvoorbeeld de O.J. Simpson zaak - en de overtuiging van bijna iedere Amerikaan dat McVeigh schuldig was, zorgden voor een totaal gebrek aan spanning, drama en vermaak en dus geen belangstelling van het publiek.

HET HUISDIEREN KANAAL
De laatste aanwinst in het overdadige aanbod van Amerikaanse betaalkanalen op de kabel heet My Pet TV Netwerk. Het nieuwe kanaal dat naar verwacht in augustus van start gaat, zal programma's brengen als 'Furriest Home Videos', 'Hollywood's Rich & Furry' en 'Welcome Home Your New Dog'. De oprichters beweren dat het kanaal bij zijn lancering in ruim 7,6 miljoen Amerikaanse huishoudens bekeken kan worden.

EXIT MURDER ONE
De advocatenserie Murder One (in Nederland door de NCRV uitgezonden) verdwijnt deze week van de televisie. Nadat de serie vorig jaar door veel critici als beste van het seizoen was bestempeld, maar door het publiek grotendeels genegeerd, kwam Murder One dit jaar terug met een nieuwe hoofdpersoon en een toegankelijkere plotlijn. Maar ook dat mocht niet baten: de opnieuw slechte kijkcijfers waren voor ABC reden om eerder dit jaar de serie tijdelijk te schrappen om het vervolgens vorige maand nog een keertje te proberen. Nu is het doek dan echt gevallen. Steven Bocho, de bedenker van Murder One en politieseries als NYPD Blue en Hill Street Blues, laat zich er niet door uit het veld slaan. Hij is druk bezig met de voorbereidingen van Brooklyn South, een nieuwe politieserie a la NYPD Blue. David Caruso, de ster van het eerste seizoen NYPD Blue die het een beetje hoog in zijn bol had gekregen en een (inmiddels mislukte) filmcarrière begon, is ondertussen weer terug op de buis in de rol van, hoe kan het ook anders, een politiedetective.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.