VPRO-GIDS


2000

WHO WANTS TO MARRY A MULTIMILLIONAIRE?

Na het fenomenale succes van de uit Engeland overgewaaide televisiequiz Who wants to be a millionaire en de al jarenlang populaire ‘dating’ programma’s was het niet verwonderlijk dat afgelopen week Who wants to marry a multimillionaire op de Amerikaanse tv debuteerde. Het concept: een multimiljonair kiest uit vijftig kandidaten een vrouw en trouwt ter plekke met haar. Let wel: de aanstaande echtelieden hebben elkaar voor de uitzending nimmer ontmoet. Om de multimiljonair een beetje lekker te maken tonen de hoopvollen zich in badpak en trouwjurk en beantwoorden ze zulke vragen als "Wat zou je doen als je het telefoonnummer van een escortservice in de portemonnee van je echtgenoot zou vinden?" Het resultaat was dat Who wants to marry a multimillionaire een van de best bekeken programma’s van de afgelopen jaren werd. Tegen het eind van de uitzending – mond tot mond reclame tijdens het programma deed hier wonderen – keek een op de drie Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 34 jaar naar het spektakel.

Vanzelfsprekend sprak menigeen er daags na het programma schande van. "Als je het geluid van je tv zachter zette, en je heel goed luisterde, kon je de Westerse beschaving om je heen horen vergaan", aldus Robert Thompson, directeur van het Center for the Study of Popular Television. "Ik denk dat dit programma riool-televisie naar een nieuw dieptepunt heeft geholpen", verklaarde Elizabeth Toledo van de National Organization for Women. De producent van het programma, eerder verantwoordelijk voor zulke tv-hoogtepunten als When Animals Attack en When Good Pets Go Bad vond het vanzelfsprekend allemaal prachtig. Hoe meer negatieve kritiek hoe beter, zal hij terecht gedacht hebben.

Jammer alleen dat alle pret een week later alweer was bedorven. De geloofwaardigheid van het programma kwam in het geding toen bekend werd dat de bruidegom feitelijk een mislukte standup komiek is. Hij staat bekend om het uithalen van stunts als het houden van een dertig uur durende marathon grappen-vertellen in een poging het Guinness Book of Records te halen. Mr. Multimillionaire had ooit zelfs een rolletje gehad in een heuse speelfilm: The Attack of the Killer Tomatoes. En de herhaling van het programma moest een week later halsoverkop worden afgelast toen uitkwam dat de multimiljonair ook nog eens een vrouwenmishandelaar is. In 1991 had de rechter de man een straatverbod opgelegd omdat hij zijn ex niet met rust wilde laten. Benieuwd hoe de huwelijksreis is verlopen.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1999 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.