Een korte biografie

Jeroen van Bergeijk

Jeroen van Bergeijk is journalist, schrijver, documentairemaker en sinds kort ook uitgever. Eigenlijk vind ik die bio’tjes in de derde persoon nogal aanmatigend. “Ik” dan maar, al aarzelt iedere rechtgeaarde journalist uiteraard bij dat woordje. Een paar feiten. Ik woon in Amsterdam, en ben geboren in Naaldwijk. Tja, dat is net zoiets als zeggen dat je in Zoetermeer bent geboren – of  in Almere. Dan heeft mijn zoon Nick het beter gedaan: die is geboren in New York. Hij werd daar geboren omdat ik van 1996 tot 2002 als freelance journalist in New York woonde en werkte. In 1996 was ik net een paar afgestudeerd (heb sociale geografie, sociologie, communicatiewetenschap en journalistiek gestudeerd in Utrecht, Amsterdam en het gehucht New Britain, Connecticut) en vertrok samen met mijn geliefde op de bonnefooi naar New York. We dachten dat we er een half jaartje zouden blijven, het werden er zes. Veel van wat ik toen schreef kun je nog hier vinden. Sinds ik weer terug ben in Nederland schrijf ik ook boeken. U.S.1 – Amerika na 11 september kwam uit in 2003, Mijn Mercedes is niet te koop stamt uit 2006 (en is in vertaling in Duitsland en Amerika en Engeland verschenen). In 2007 schreef ik samen met Han Ceelen Meer dan de feiten – gesprekken met auteurs van literaire non-fictie. Halverwege 2009 verscheen mijn bloemlezing met Afrikaanse non-fictie verhalen: Toubab! en eind 2011 mijn laatste: Goudkoorts of hoe ik dacht rijk te worden in de Austrasche outback (ook in het Duits verschenen), een verslag van mijn maandenlange pogingen goudzoeker te worden in Australie. In 2007 maakte ik een documentaire, Aan ons den arbeid, die op het IDFA in premiere ging en werd genomineerd voor de ASN Bank Mediaprijs 2008. Dezer dagen produceer ik veel radio-documentaires voor de VPRO en de NTR voor het programma Holland Doc.

Tot slot: sinds oktober 2012 ben ik ook actief als uitgever. Samen met Evert Nieuwenhuis heb ik uitgeverij Fosfor opgericht. Ons eerste project is de heruitgave als eboek van een groot aantal journalistieke klassiekers.

3 comments

  1. Pingback:Radiodocumentaire over een uitstervend ras: de rechtbankverslaggever | InfoPlaza, Informatie Plek

  2. Beste collega,

    Net met veel plezier je reportage ‘De pet van Khadaffi’ gelezen in Vrij Nederland. Prachtig, humoristisch en origineel opgetekend en geschreven. Zo kwam ik op je website terecht en nu blijkt dat ik afgelopen vrijdag op mijn verjaardag een boek van jouw hand cadeau heb gekregen (Meer dan feiten). Wat een toeval. Ik hoop voor je dat die ‘heftige verkoudheid’ inmiddels helemaal voorbij is.

    Met vriendelijke groet,
    Martijn, student journalistiek te Utrecht

Comments are closed.