Boeken

Goudkoorts

of: Hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback

Ambo, 2011
Luxe paperback, 248 pagina’s
ISBN: 9789026323515

– verkrijgbaar in de boekwinkel en online bij ondermeer bol.com

Het lijkt zo eenvoudig: je koopt een metaaldetector, trekt ermee door de legendarische goudvelden van Australië en de kans is groot dat je met een paar vette goudklompen thuiskomt. Dat lijkt armlastige schrijver Jeroen van Bergeijk wel wat. In de nasleep van de financiële crisis heeft hij zijn spaargeld zien verdampen en de goudprijs zien stijgen. De auteur laat zich down under omscholen tot goudzoeker. Hij trekt vol goede moed de outback in en strijkt neer in het gehucht Ora Banda, inwonertal: 7.
Al snel blijkt dat goud zoeken en goud vinden twee verschillende dingen zijn. Bovendien lijkt achter de joviale, no worriesmentaliteit een duistere wereld schuil te gaan. Een wereld waarin bedrog, paranoia, hebzucht en racisme welig tieren. ‘Gold does funny things to people,’ zoals het gezegde luidt. Hoe langer Van Bergeijk in Ora Banda blijft, hoe meer hij bevangen wordt door… goudkoorts.

Meer info hier

Vertalingen:

Goldfieber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn Mercedes is niet te koop 

Pandora Pockets, 2010
Pocket, 7de druk, 222 pagina’s
ISBN: 9046702774

– als pocket en als ebook verkrijgbaar –

Als Jeroen van Bergeijk in Burkina Faso in een Mercedes-taxi stapt en een vergeelde sticker van voetbalclub PSV op het dashboardkastje ziet, wordt zijn fantasie geprikkeld. Niets aan de auto herinnert nog aan zijn land van herkomst: springveren steken door de stoelen en uit de knalpijp komt een walmende, inktzwarte rook. Hoe is die auto daar terecht gekomen?
Met die vraag in het achterhoofd reist Van Bergeijk een jaar later met een oude Mercedes Diesel van Amsterdam naar West-Afrika. Hij doorkruist Marokko, de woestijn van Mauritanië en belandt via Mali, Ghana, Togo en Benin uiteindelijk in Ouagadougou. Hij krijgt autopech – uiteraard! – en maakt de nasleep van een staatsgreep mee in Togo. Onderweg gaat hij op zoek naar de handelaren en avonturiers die in oude auto’s door de Sahara rijden om ze in Afrika met winst te verkopen.

Mijn Mercedes is niet te koop is ook de geschiedenis van een auto: een Mercedes 190 D, bouwjaar 1988, 220.000 kilometer op de teller. Van Bergeijk koopt hem van een politieagent die hem tijdens zijn stationering in Kosovo van een guerrillastrijder kocht. Even nieuwsgierig naar wie de volgende zal zijn, is hij naar de vorige eigenaren, naar het verhaal achter die 220.000 kilometers.

“Van Bergeijks schrijfstijl is zo beeldend dat je het woestijnzand voelt gloeien en de motorolie kunt ruiken. Een reisboek als een roadmovie, ideaal voor salonavonturiers die zelf liever geen ontberingen doorstaan.”
Andre Nientied in Nieuwe Revu

“A punishing ordeal, a grueling trip…”
The New York Times

“A funny, gripping travelogue”
Chicago Tribune

“A heart-warming, humorous account of a fish out of water that somehow endures.”
Toronto Star

“Hard traveling, easier reading”
Kirkus Review

“Spannende Lektüre”
Suddeutsche Zeitung

Meer weten: ga naar de speciale Mijn Mercedes is niet te koop website.

Eerdere uitgaven en vertalingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toubab!

Uitgeverij Augustus, 2009
320 pagina’s
ISBN: 978-90-457-0108-0

– verkrijgbaar bij de boekhandel of online bij bol.com

Iedereen die West-Afrika heeft bezocht kent dit woord waarmee de westerse bezoeker wordt begroet. De ‘toubabs’ in deze bundel zijn net zo divers als het continent waar ze over schrijven. Journalist of wereldverbeteraar, literator of avonturier – allen staan ze midden in het Afrikaanse leven. Ze trekken erop uit en laten zich niet uit het veld slaan door kakkerlakken, krakkemikkige taxi’s of stoffige wegen. Ze vertellen wat ze aantreffen in alle uithoeken van het continent. Ze schrijven lyrisch, zakelijk, poëtisch of sober. Ze schrijven met compassie, hartstocht, nieuwsgierigheid of weemoed – maar nooit politiek-correct.
In Toubab! geen zielige Afrikanen of cynische beschouwers, maar wel toubabs die hun hart aan Afrika hebben verpand en zich pagina na pagina verbazen over dit continent. Steeds staan de ontmoetingen met Afrikanen van allerlei slag centraal. Toubab! biedt een blik op het hedendaagse Afrikaanse leven zoals Nederlandse schrijvers dat ervaren.
Met bijdragen van: Gerbert van der Aa, Asis Aynan, Arita Baaijens, Pauline Bax, Kees Beekmans, Teije Brandsma, Marnel Breure, Kees Broere, Marnix de Bruyne, Rik Delhaas, Peter Delpeut, Adriaan van Dis, Gert Duson, Marcel van Engelen, Renske de Greef, Auke Hulst, Arthur Japin, Raoul de Jong, Lieve Joris, Cas van Kleef, Ton van der Lee, Koert Lindijer, Bart Luirink, Marcia Luyten, Linda Polman, Paul Ruven, Marieke van Twillert, Bram Vermeulen, Steven van de Vijver, Jan Kees van de Werk, Nell Westerlaken, Frank Westerman, Tommy Wieringa, Dick Wittenberg en Aernout Zevenbergen.

“Velen denken bij Afrika aan ellende en couleur locale, maar in deze bundel wil [van Bergeijk] tonen hoe het leven ‘voor die andere 99 procent van de Afrikanen eruitziet. […] Toubab! is een interessant tijdsbeeld. […] Toubab! geeft vooral aan hoe wij nu tegen Afrika aankijken: nog altijd zoekend naar de juiste houding.”
NRC Handelsblad

 

Meer dan de feiten

Gesprekken met literaire nonfictie-auteurs
i.s.m. Han Ceelen

Uitgeverij Fosfor, 2013
€ 4,99
ISBN: 9789462250710

– verkrijgbaar als ebook

Literaire non-fictie gold lang als een stiefkindje van zowel de journalistiek als de literatuur. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. De boeken van auteurs als Geert Mak, Annejet van der Zijl en Frank Westerman bestormen de bestsellerlijsten, worden bekroond met literaire prijzen en worden in vele landen vertaald. Hoogste tijd voor een boek dat deze ‘nieuwe’ stroming in kaart brengt.

In Meer dan de feiten ondervragen de journalisten Van Bergeijk en Ceelen dertien spraakmakende Nederlandstalige non-fictieauteurs tot in de kleinste details over hun vak. Wie zijn deze auteurs? Waarom kiezen ze voor deze manier van werken? Welke onderwerpen vinden ze interessant? Welke technieken gebruiken ze? Wat zijn hun schrijfroutines? Deze fascinerende serie gesprekken is een goudmijn voor wie alles wil weten over non-fictie schrijven.

Dit boek bevat gesprekken met Hugo Borst, Stella Braam, Martin Bril, Jan Brokken, Joris van Casteren, Lieve Joris, Judith Koelemeijer, Joris Luyendijk, Geert Mak, Rudi Rotthier, Gerard van Westerloo, Frank Westerman en Annejet van der Zijl.

“Monumentaal omdat het voor het eerst is dat dit aparte genre zo uitgebreid in de spotlight staat, én omdat het ook werkelijk een goed inhoudelijk boek is geworden, waarin het vooral om het schrijversvak gaat, en minder om de glitter en glamour van het auteurschap.”
Boeken

Meer dan de feiten is behalve lezenswaardige vakliteratuur voor journalisten ook op te vatten als een impliciete kritiek op de staat van de journalistiek anno 2007.”
De Leeuwarder Courant

“Beantwoordt de vraag waar de boom in literaire journalistiek vandaan komt.”
Trouw

“Van Bergeijk en Ceelen hebben het serieus aangepakt, hun vorm is streng, ze stellen iedereen dezelfde vragen, waardoor meteen duidelijk wordt hoe sterk de ondervraagden afwijken in hun aanpak. […] Het levert bij elkaar een groepsportret op van journalisten die ons de werkelijkheid op een andere, nieuwe, indringende manier leren kennen dan de media doorgaans doen.”
Het Parool

Meer dan de feiten biedt een interessant en inspirerende kijk op een vaak taai wordingsproces.”
De Journalist

 

U.S. 1 – Amerika na 11 september

Uitgeverij Fosfor, 2013
Eboek (hier verkrijgbaar)
ISBN 9789462250291

U.S.1 - Jeroen van Bergeijk

Driekwart jaar na de terroristische aanslagen van 11 september 2001ging Jeroen van Bergeijk op zoek naar het ‘nieuwe’ Amerika. Hij maakte een reis langs de U.S. 1, de oudste snelweg van Amerika, die van Maine naar Florida loopt. Veel Amerikanen denken dat hun land een metamorfose heeft doorgemaakt, maar zijn de Verenigde Staten inderdaad fundamenteel veranderd sinds ‘9-11’? Om een antwoord te vinden op die vraag reed Jeroen van Bergeijk vijfduizend mijl in zijn
roestige Cadillac Coupe de Ville door Amerika, bezocht hij ’s werelds grootste casino, sprak hij met kersverse fbi-agenten, at hij een hamburger in het restaurant waar dit populaire gerecht werd uitgevonden, en sliep hij in de motelkamer waar de vliegtuigkapers hun laatste nacht doorbrachten.

“Een klassiek reisverslag […] Een sprankelend boek van een auteur die zes jaar in New York woonde, en weet waarover hij schrijft.”
Menno de Galan in NRC Handelsblad

“Van Bergeijk heeft gedaan wat eigenlijk iedereen die iets van de VS wil begrijpen zou moeten doen […] Lees U.S.1 en sla bij een volgend bezoek aan de VS alle adviezen van het reisbureau in de wind.”
Maarten van Rossem in HP/De Tijd

“Een kritische, maar met liefde doordrenkte analyse van Amerika: je leest dezer dagen wel anders.”
Hans Bouman in de Volkskrant

“Sterk staaltje participating journalism.”
De Journalist

Eerdere uitgaven:

U.S.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

emailuitnyE-mail uit New York

Unieboek, 1999

Paperback, 96 pagina’s

ISBN 90 269 2217 5

– niet meer verkrijgbaar –

E-mail uit New York geeft een beeld van de internetcultuur, beschreven door de ogen van een Nederlandse internetjournalist, in de Big Apple. Zijn observaties – van kunst op het web tot de innovaties van de online seksindustrie – zijn soms vermakelijk, dan weer ontnuchterend, maar altijd verrassend!

“Levert verrassende en ontnuchterende inzichten op.”
Sander Voormolen in NRC Handelsblad