Film

 

Veertig jaar geleden arriveerden de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Die generatie is nu met pensioen. Hoe kijken zij terug op hun leven in Nederland? Met die vraag in het achterhoofd zocht Jeroen van Bergeijk een aantal Marokkanen op die decennialang in de Hooimeijer beschuitfabriek in Barendrecht werkte – een fabriek waarvan zijn vader directeur was.
Aan ons den arbeid is een melancholiek portret van de jaren zeventig, toen allochtonen nog gastarbeiders heetten en hartelijk verwelkomd werden in Nederland. Het is tevens een orale geschiedenis van de mores op de werkvloer: in de inmiddels verlaten en vervallen beschuitfabriek, laat Van Bergeijk zijn vader en de Marokkaanse en Nederlandse werknemers vertellen hoe het er destijds aan toeging.

Aan de hand van de Marokkanen van de Hooimeijer beschuitfabriek, schetst Van Bergeijk de typische levensloop van de eerste Marokkanen in Nederland. De jonge en analfabete Marokkanen die in Nederland arriveerden, verrichtten zwaar werk. Gecommuniceerd werd er met handen en voeten. Ze sliepen in een pension op het terrein, en waren nooit te beroerd twee diensten op een dag te draaien. “Ik heb wel eens gezegd: ik wou dat ik alleen maar Marokkanen had”, vertelt een oud-beschuitchef in de film. “Ze waren heel gedienstig. Je kon ze altijd maar pakken.” Gaandeweg veranderde dat: de mannen lieten hun gezinnen overkomen en in latere jaren eiste de zware arbeid zijn tol. Velen belandden in de ziektewet. Anderen werden door automatisering overbodig

Anno 2007 verlangen sommigen terug naar de jaren zeventig toen “Nederlanders en Marokkanen net vrienden waren”. Anderen zien om in verbittering: “Nederlanders haten ons nu.”

De pers over Aan ons den arbeid:

 • VPRO Gids: “Interessante baan voor aanpakkers” (pag 1 pag 2 )
 • NRCV Gids: “Nederland is nu mijn thuis” (pag 1 pag 2)
 • PM: “Verrassende en interessante bijdrage aan het migrantendebat” (pag 1 pag 2)

En verder: Spijkers met koppen, De Avonden en Radio Rijnmond

De DVD van ‘Aan ons den arbeid – de Marokkanen van de beschuitfabriek’ is verkrijgbaar voor 13,50 inclusief verzendkosten. Interesse? Neem dan contact met me op.

Je kunt hem natuurlijk ook gewoon hieronder bekijken of op de site van Holland Doc (maar waarom zou je niet een armlastige filmmaker steunen als je daartoe de kans hebt)

 

 

 

1 comment

 1. Hallo Jeroen,

  Na jouw documentaire, “Aan ons den arbeid” over Marokkaanse gastarbeiders in een Nederlandse beschuitfabriek, meerdere malen te hebben gezien, vraag ik me af waarom je een niet een tweede documentaire maakt over Marokkaanse gastarbeiders.

  Zelf ben ik een dochter van een zogeheten “gastarbeiders”, mocht mijn gedachte jou tot idee zetten voor een vervolg, dan zou ik het leuk vinden om mij hierover te mailen.

  Graag hoor ik van je,

  Groetjes,

  Faatima.

Comments are closed.