Radio documentaires

Een Afrikaanse auto

(2013, 50 min, VPRO)

Onze afgedankte auto’s eindigen veelal in Afrika. Maar wat gebeurt er als je het omdraait: als je in Ghana een auto bouwt en die terugbrengt naar Nederland? Met die vraag vertrekt beeldend kunstenaar Melle Smets naar het van olie doordrenkte Suame Magazine, de grootste openlucht autowerkplaats van West-Afrika. Samen met lokale monteurs begint Smets aan een mission impossible: in drie maanden tijd, uit afgedankte westerse onderdelen een Afrikaanse auto bouwen.

 

Vroeger ging ik elke dag

(2012, 9 min, NTR)

Korte documentaire over de mysterieuze aantrekkingskracht van het gokken op paarden. In samenwerking met Han Ceelen

De pet van Khaddafi

(2012, 38 min, VPRO)

Op de dag dat de compound van Khaddafi in Tripoli viel, pikte een Libische rebel de pet van de dictator uit diens slaapkamer.  Uitgelaten verscheen de jeugdige revolutionair  vervolgens voor de tv-camera’s en vertelde over zijn hoop op een nieuw, rechtvaardiger Libië. Een paar uur later was het aanstekelijke clipje van de rebel met Gaddafi’s pet de wereld overgegaan.

Hoe zou het de jonge vrijheidsstrijder sindsdien zijn vergaan, vraagt documentairemaker Jeroen van Bergeijk zich een jaar na het begin van de revolutie zich af. Samen met  Libië-kenner en journalist Gerbert van der Aa gaat hij op zoek naar de rebel en uiteraard… de pet van Khaddafi

beluister online

update: zie ook fanmail

 

De laatste bladzijde?

(2012, 40 min, VPRO)

Schrijver en radiomaker Jeroen van Bergeijk ontdekt dat zijn boeken illegaal worden gedownload en begint een zoektocht naar wat de onstuitbare opmars van e-books gaat betekenen voor boekwinkels, uitgeverijen en schrijvers.

beluister online

 

Rudi en ik

(2011, 40 min, NTR)

Tien jaar na de aanslagen van 11 september 2011 maakt Jeroen van Bergeijk een portret van Rudi Dekkers, de Nederlander die twee van de kapers van 9/11 leerde vliegen.

lees hier meer

luister online

 

De Rechtbankverslaggever

(2011, 38 min, NTR)

(c) Rob ZijlstraRechtbankverslaggever Rob Zijlstra spendeert zijn dagen op de publieke tribune van de Groningse rechtbank. Elke week ziet hij een bonte verzameling schlemielen en schurken aan zich voorbijtrekken en doet daarvan verslag in het Dagblad van het Noorden en op zijn eigen weblog Zittingszaal 14.

Wat doet die aanhoudende confrontatie met de Groningse misdaad met de journalist? Hoe denkt hij over de criminaliteit in Nederland? En hoe beziet hij de tegenwoordig zo vermaledijde rechterlijke macht? Jeroen van Bergeijk maakte voor Holland Doc Radio een portret van een van de laatste fulltime rechtbankverslaggevers van Nederland.

Luister online of download mp3

 

Goudkoorts

(2010, 39 min, VPRO)

De goudprijs staat sinds een jaar op recordhoogte. Dat brengt in Australië heuse goudzoekers op de been. Niet langer met goudzeef en schep, maar met hightech metaaldetectors in de hand gaan zij op zoek naar het goud dat nog altijd in de Australische wildernis ligt verborgen.

Wie zijn die moderne goudzoekers? Stoere individualisten of meelijwekkende drop-outs? Wat bezielt hen om door de woestenij te zwerven in de hoop genoeg van het edele metaal te vinden om een inkomen bij elkaar te sprokkelen? Radiomaker Jeroen van Bergeijk tikt een metaaldetector op de kop en trekt er in Australië op uit, op zoek naar goudzoekers…. en goud.

Luister online (begint op 2.40 min)

 

Beam me up Scotty

(2009, 40 min, VPRO)

Ex-journalist Jim Schilder heeft een roeping. Schilder, tot voor kort redactiechef bij opinieweekblad HP/De Tijd, gaat priester worden. Documentairemaker Jeroen van Bergeijk, die Schilder kent uit de tijd dat beiden freelance journalist in New York waren, vraagt zich af: wat is dat, een roeping? Stiekem is hij, net als vele van Schilders vrienden, collega-journalisten en familieleden, jaloers op deze radicale stap. Eigenlijk wil hij ook wel een roeping.

Van Bergeijk volgt Schilder in de laatste weken van zijn seculiere bestaan wanneer hij zijn baan opzegt, zijn huis verkoopt, op bedevaart naar Lourdes gaat en zijn intrek neemt in een seminarie. Lukt het hem het mysterie van Schilders bekering te doorgronden?

Luister online (begint op 1.30 min)

 

Bijen zijn cool

(2009, 39 min, VPRO)

Bijen maken heerlijke honing, zorgen voor bestuiving van planten en zijn NIET eng. Maar ondertussen sterven door een mysterieuze ziekte wereldwijd bijenvolken uit. Dat baart zorgen want zonder bijen komt de productie van veel groente en fruit in gevaar. Jeroen van Bergeijk brengt verslag uit vanaf de bijenkasten die hij onlangs in de tuin van het VPRO-gebouw in Hilversum plaatste.

Zelfs Michelle Obama houdt tegenwoordig bijen in de tuin van het Witte Huis. Maar ondertussen gaat het wereldwijd heel slecht met de bijen. De afgelopen jaren is de bijensterfte in Nederland bijna verdubbeld. Dat baart zorgen want zonder bijen komt de produktie van veel groente en fruit in gevaar.

Luister online (begint op 2.30 min)

 

Op zoek naar de Sfinx – Siegfried Nassuth en zijn Bijlmer

In samenwerking van met Hans van Wetering

(2008, 38 min, VPRO)

Er is geen Nederlander die niet weet waar de Bijlmer ligt. Maar wie de vraag stelt naar de bedenker van die zo verguisde honingraten, garages en dreven, stuit steevast op een ongemakkelijk stilzwijgen. Hoe kan het dat zo’n spraakmakend project zo’n anoniem gebleven bedenker had? Wie was Siegfried Nassuth, deze man die ‘de sfinx’ werd genoemd?

Onverbiddelijk in zijn opvattingen, maar tegelijk zo zachtjes sprekend dat mensen moeite hadden hem te verstaan; die als natuurmens opgroeide in de Indische tropen en in de Bijlmer vervolgens die versteende honingraten ontwierp; die door zijn omgeving voor een genie werd gehouden, maar zichzelf zo onzichtbaar maakte dat het ergernis opwekte; de man ook wiens Bijlmerarchief bij het vuilnis belandde, en die zelfs zijn eigen dood geheim wist te houden.

Luister online (begint op 3.10 min)


Het geheim van koffer nr. 5537

In samenwerking met Frodo Terpstra

(2008, 39 min, VPRO)

In Het geheim van koffer nr 5573 bezoeken Jeroen van Bergeijk en Frodo Terpstra de jaarlijkse veiling van op Schiphol van achtergebleven bagage. Dat varieert van handtasjes, VanGogh-Museum posters tot complete koffers. Nieuwsgierig naar wat ze in die bagage zouden aantreffen, kochten ze speciaal voor Holland Doc Radio een “lot diverse koffers en tassen”. Gaat het ze lukken de eigenaars te achterhalen?

Minder dan 1 procent”, achtte veilingmeester Peter Trommelen de kans hierop. Van Bergeijk en Terpstra spraken op de veiling met ervaren koffer-kopers; scharrelaars die hopen op goede handel (“Het gekste dat ik ooit in een koffer heb aangetroffen? Gebruikte condooms. Dichtgeknoopt. En niet één, een heel zakkie.”). “Schiphol doet er alles aan die bagage terug te bezorgen. Als het u lukt, dan zou dat toch wel een probleem zijn voor luchthavenSchiphol want dat betekent dat ze daar slordiggehandeld hebben.” Zonder twijfel het meest intrigerende bagagestuk was de koffer die was gevuld met boormachine, vlakschuurmachine, Johnson’s Baby Powder en een leeg koekblik met een naam en adres in Engeland er op. Wie gaat er met een koffer vol gereedschap en babypoeder op reis? Een Poolse bouwvakster? Een klussende moeder?

Luister online (begint op 0.50 min)

 

Een auto naar Afrika

In samenwerking met Gerbert van der Aa

(2008, 42 min, VPRO)

Woestijnrally Le Dakar is wegens dreiging van terroristen afgelast, maar dat weerhoudt Jeroen van Bergeijk en Gerbert van der Aa er niet van om per auto dwars door de Sahara te reizen. Met een roestige Renault Master transport busje, bouwjaar 1989, 400.000 km op de teller, trekken ze door Algerije met de hoop hem in Mali met winst te verkopen. Van Bergeijk vraagt zich af: is dit nu een kwalijke vorm van dumpen van ons westerse afval in Afika of handel die zowel Europa als Afrika ten goede komt?

Luister online (begint op 2.25 min)