Radiodocumentaire over verdwenen koffers

Een paar keer per jaar wordt er bij veilinghuis De Eland bagage geveild die is achtergebleven op Schiphol. Dat varieert van handtasjes, Van Gogh-Museum posters tot complete koffers. Nieuwsgierig naar wat ik in die bagage zou aantreffen, kocht ik samen met Frodo Terpstra voor Holland Doc Radio een “lot diverse koffers en tassen”. We spraken met ervaren koffer-kopers; scharrelaars die hopen op goede handel (“Het gekste dat ik ooit in een koffer heb aangetroffen? Gebruikte condooms. Dichtgeknoopt. En niet één, een heel zakkie.”). Zelf waren we niet zozeer geïnteresseerd in onverwachte rijkdommen als wel naar de eigenaren van al die vieze onderbroeken, barbiepoppen en nog meer vieze onderbroeken. “Minder dan 1 procent”, achtte veilingmeester Peter Trommelen de kans dat wij een eigenaar zouden kunnen achterhalen. Zonder twijfel het meest intrigerende bagagestuk was de koffer die was gevuld met boormachine, vlakschuurmachine, Johnson’s Baby Powder en een leeg koekblik met een naam en adres in Engeland er op. Het achterhalen van de eigenaresse via internet en telefoonboek bleek vervolgens kinderspel. Maar wie was die vrouw? Wie gaat er met een koffer vol gereedschap en babypoeder op reis? Een Poolse bouwvakster? Een klussende moeder?

Uitgezonden op 1 juni om 21.00 uur naar Holland Doc Radio op Radio 1. Hier terug te luisteren

1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *