Chilling time

Het tijdschrift Outside heeft naast een hoop onzin over fitness en hippe survival spulletjes ook schitterende, literaire nonfictie verhalen. Jon Krakauer bijvoorbeeld schreef ooit voor Outside een artikel over de twintiger Chris McCandless die in Alaska de hongerdood stief, een verhaal dat hij later bewerkte tot een van mijn favoriete boeken: Into the wild. Maar ook schrijvers als Sebastian Junger (The Perfect Storm) en E. Annie Proulx (Brokeback Mountain) hebben voor Outside geschreven. Het is dan ook een eer dat dit tijdschrift mijn boek in het juli nummer opmerkt:

“If you’ve ever entertained a suspect e-mail offer from a Nigerian businessman who wants to buy your pickup truck (and I admit, I have), you’ll appreciate My Mercedes Is Not For Sale (Broadway, $13), by Dutch journalist Jeroen van Bergeijk. Van Bergeijk bought a hell-for-stout ’88 diesel Benz 190D hoping to flip it for profit in northwest Africa. In 2004 he drove the rust bucket from Holland to Burkina Faso via Morocco, encountering countless breakdowns and a military coup along the way. “There are two ways to drive over a washboard piste,” he writes during his Sahara crossing. “Either very, very slowly . . . or so fast the car’s wheels just barely touch the top of the ridges.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *