Schatkaarten (en een nieuw boek)

goldandghostsTweedehands exemplaren van Gold and Ghosts,  a prospectors guide to metal detecting in Australia, Vol. 1 van D. W. de Havelland gaan op eBay voor tussen de vijfhonderd en duizend Australische dollar van de hand. Waarom? Met alle respect, De Havelland is geen groot auteur en Gold and Ghosts is bepaald geen bibliofiele uitgave: het werkje betreft een slecht gedrukte paperback uit 1980. Het boek is zoveel waard – het is zijn gewicht in goud waard zeggen veel Australische goudzoekers – omdat het je precies vertelt waar in West-Australië je goud moet zoeken EN omdat de auteur heeft besloten dat zijn boeken niet meer herdrukt mogen worden tot de gemeenteraad van zijn woonplaats besluit te stoppen met het gebruik van een zeker pesticide. Wat het een met het ander te maken heeft… ik weet het niet.

In ieder geval, Gold and Ghosts is een van de spannendste boeken die ik ooit gelezen heb (ik heb het boek gekopieerd in State Library of South Australia, de enige plek in de verre, verre omtrek waar je het kan inzien). Het staat vol… ouderwetse schatkaarten.

Zoals deze:

goudschatkaart

Die kaarten vertellen je precies waar vroeger naar goud is gezocht, waar zich oude uitgeputte mijnen bevinden en waar je de beste kans hebt goud te vinden met een metaaldetector. Waarom is Gold and Ghosts zoveel geld waard? Omdat het klaarblijkelijk moderne goudzoekers op het goede spoor zet. Oftewel: goud vinden is niet moeilijk, als je weet waar je moet zoeken.

Dit alles interesseert me momenteel in hoge mate omdat ik bezig met een nonfictie boek over de zoektocht naar goud  in Australie. De komende maanden trek ik zelf door de goudvelden van Victoria en West-Australie, op zoek naar goud en goudzoekers.

1 comment

  1. Ik ben momenteel het boek van Jeroen aan ’t lezen en naar aanleiding daarvan zocht ik inlichtingen betreffende Gold § ghosts
    Best interressant en prettig om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *