Sportzomerdocs

Deze zomer moet op Radio 1 alles wijken voor ‘de sport’. Zo ook Holland Doc Radio. Maar niet helemaal: elke dag wordt er een korte radio documentaire (9 min) uitgezonden over een onderwerp dat al dan niet zijdelings met sport te maken heeft. Samen met Han Ceelen maakte ik drie van die korte ‘sportzomerdocs’.

Vroeger ging ik elke dag

Gokken op sportevenementen wordt steeds populairder. Maar met de oudste wedsport van Nederland, de paardensport, gaat het niet goed. Door de opkomst van het internetgokken bezoeken steeds minder mensen de drafbanen van Nederland.

De wedergeboorte van Luik

Het Belgische Luik, morgen de startplaats van de 99e Tour de France, was ooit het trotse centrum van de Waalse mijnbouw- en staalindustrie. In de jaren ’60 en ’70 sloten de fabrieken en hoogovens hun deuren, en raakte de stad in verval. Maar de laatste jaren gloort er weer hoop voor de toekomst. Han Ceelen en Jeroen van Bergeijk lieten zich rondleiden door ‘het nieuwe Luik’.

Bij het archief van Jean

In 2010 overleed wielerjournalist Jean Nelissen, de man die samen met Mart Smeets decennialang de Tour de France in de Nederlandse huiskamers bracht. Hij liet behalve veel schulden ook een uitgebreid archief na dat twaalf stalen kasten telde. Wat zat er in dat archief? En wat is er na Nelissens dood mee gebeurd? Jeroen van Bergeijk en Han Ceelen gingen op onderzoek uit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *