DE MORGEN


1998

TELEVISIE PUT ZICH UIT IN TEKSTANALYSE NA ONTKENNING CLINTON

President Clinton heeft gisteren opnieuw ontkend een seksuele affaire te hebben gehad met Witte Huis stagiaire Monica Lewinsky. Een toespraak in het Witte Huis, waarin de president zijn plannen bekendmaakte voor de overheidsfinanciering van naschoolse opvang van kinderen, besloot hij met de woorden: "Ik wil nog iets zeggen tegen het Amerikaanse volk. Ik wil dat u goed luistert. Ik ga dit nog een keer zeggen. Ik heb geen seksuele relaties gehad met die vrouw, Miss Lewinsky. Ik heb niemand gevraagd te liegen. Niet een keer. Nooit. En nu moet ik weer aan het werk voor het Amerikaanse volk."

Het was de eerste keer Clinton de zaak besprak sinds hij vorige week tijdens een ontmoeting met Yasser Arafat de beschuldigingen ook al ontkende. Alle grote televisiekanalen zonden Clintons toespraak live uit. Onmiddellijk ontbrandden talloze discussies waarin elk woord, de tonatie daarvan en het voorkomen van Clinton onder de microscoop werden gelegd. "Het was een krachtige ontkenning, op een haast kwade toon gesproken", meende Michael Isikoff, de Newsweek journalist die het verhaal als eerste op het spoor kwam en inmiddels door het nieuwskanaal MSNBC als "analist" in dienst is genomen. CNN-correspondent John King achtte het bijzonder significant dat de president ditmaal sprak van "seksuele relaties" in plaats van "een seksuele relatie" waar hij het eerder over had. Afgelopen zondag rees de vraag of Clinton orale seks en telefoonseks wel onder "een seksuele relatie" zou verstaan. Die onduidelijkheid zou hij met de woorden "seksuele relaties" hebben weggenomen, aldus King. CNN commentator Tim Russert meende dat vooral de woorden "die vrouw" relevant waren. Hij vroeg zich af hoe Monica Lewinsky zich onder die betiteling zou voelen. Zou ze door deze denigrerende woorden niet op het idee komen alsnog haar volledige medewerking te verlenen aan aanklager Kenneth Star? Lewinsky zou vandaag voor de grand jury moeten verschijnen om haar versie van het verhaal te geven, maar haar advocaat probeert daarvoor uitstel te krijgen. "Hoe zag Clinton eruit. Hoe klonk hij?", wilden de presentatoren van MSNBC weten. "De president heeft enorme wallen onder zijn ogen, hij gaat duidelijk gebukt onder de crisis, maar de ontkenning is geloofwaardiger dan zijn vorige opmerkingen. Hij klonk kwaad", aldus de Witte Huis-correspondent van het station. En wat denkt de First Lady ervan, die ernstig knikkend haar man terzijde stond? "Wat zag je in haar gezicht?", wil de Fox News presentatrice weten van gast Elizabeth Drew. "Hillary Clinton keek streng en kwaad, het is duidelijk dat zij het voor haar echtgenoot opneemt." En zo ging het maar verder. Bij gebrek aan werkelijk nieuws wegen de televisiejournalisten elk presidentieel woord op een goudschaaltje en worden de meest vergezochte aspecten van het verhaal onderzocht. Niet alleen worden de woningen van de hoofdrolspelers 24 uur per dag door de media belaagd, ook vrienden en voormalige geliefden van Lewinsky hebben een veilig heenkomen moeten zoeken. Medestudenten van Chelsea Clinton komen aan het woord, voormalige Witte Huis stagiaires om hun mening gevraagd. De talloze opiniepeilingen spreken zich ondertussen flink tegen. Volgens de ene is de waardering voor de president met zo'n 17 procent gedaald, volgens de andere is er nauwelijks sprake van enige verandering in de mate waarin het publiek zijn funktioneren waardeert

Jeroen van Bergeijk


Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.