VPRO-GIDS


1998

MEDIABEDROG

Wat is er met Amerikaanse nieuwsorganisaties aan de hand? Het ene na het andere gerespecteerde medium wordt de afgelopen maanden betrapt op onwaarheden, bedrog en verzinsels. The New Republic ontsloeg een journalist nadat die een verhaal over op geld beluste computerkrakers uit zijn duim had gezogen, CNN zond een item uit over gifgas in Vietnam dat niet op feiten bleek te berusten, The Cincinatti Enquirer stuurde een werknemer de laan uit nadat deze de voice-mail van een bedrijf had gekraakt en The Boston Globe moest columniste Patricia Smith ontslaan die in haar artikelen personages had opgevoerd die niet bleken te bestaan. Die laatste krant werd wel heel zwaar getroffen want

Mike Barnicle
deze maand moest nog een journalist het veld ruimen: columnist Mike Barnicle.
Barnicle's problemen begonnen een paar weken geleden toen hij werd betrapt op het overnemen van enkele moppen uit een boek van komiek George Carlin. "Maar ik heb het boek niet gelezen, de grappen werden me verteld door een barman'', verdedigde Barnicle zich tegenover de buitenwereld en de hoofdredactie. Toen een lokaal televisiestation echter met een uitzending op de proppen kwam waarin de columnist het boek enthousiast aanprees, leek zijn lot bezegeld. Vervolgens brak echter een storm van protest los. Niet alleen annuleerden bosjes lezers hun abonnement, adverteerders dreigden met een boycot en Barnicle's machtige vrienden (waaronder CNN-interviewer Larry King en radiopersoonlijkheid Don Imus) ventileerden publiekelijk hun ongenoegen. Al snel werd een compromis gesloten: Barnicle werd voor twee maanden met onbetaald verlof gestuurd. Waarop ter redactie van The Boston Globe onmiddellijk onvrede ontstond: waarom mag Barnicle blijven maar moest de (zwarte) columniste Smith verdwijnen? Een week later was de controverse alweer verstomd. Het tijdschrift Readers Digest dat een oude column van Barnicle wilde overnemen kwam tot de conclusie dat Barnicle's tranen-met-tuiten verhaal over twee kankerpatientjes was ontsproten aan het brein van de columnist en geen enkele basis had in de realiteit. En dus was het nu wel: Exit Barnicle. Is hiermee de Amerikaanse journalistieke wereld nu voor de laatste keer opgeschud? Waarschijnlijk niet: het webtijdschrift Slate meldt in haar jongste editie dat ze weet heeft van een hele serie fantasten bij gerenommeerde kranten. Wordt dus vervolgd.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.