VPRO-GIDS


1997

COUCH POTATO (december)

VAN COPKILLER TOT CRIMEFIGHTER
Vijf jaar geleden was de rapper Ice-T zo'n beetje Public Enemy No. 1 in de Verenigde Staten. Die betiteling had hij te danken aan zijn song "Cop Killer", dat zou aanzetten tot het om zeep helpen van gewelddadige politieagenten. Cop Killer zorgde voor ongekende verontwaardiging onder met name conservatief Amerika (toenmalig vice-president Dan Quayle wijdde menig toespraak aan de vermeende invloed van rapteksten) en Ice-T's platenmaatschappij putte zich uit in goedkope excuses. Er kan een hoop gebeuren in vijf jaar. Vandaag heeft Ice-T zijn eigen televisieserie op prime-time bij NBC, de meest populaire zender van het land. En dat programma - door hem zelf bedacht - gaat notabene over een bekeerde crimineel die de strijd aanbindt met de misdaad. Vreemd genoeg ziet Ice-T hierin geen enkele tegenstrijdigheid en ook zijn aanhang ziet niets merkwaardigs in Ice-T turned crime-fighter: "De rapgemeenschap is juist ontzettend blij voor me. Ze staan helemaal achter me". En Ice-T's metamorfose tot rechtzinnige burger lijkt nog lang niet ten einde. Gevraagd of hij een rol voor zichzelf ziet weggelegd in het meest brave van alle televisiegenres, de sitcom, zegt hij: "Als ik net zoveel geld verdien als Tim Allen (best betaalde sitcom ster van dit moment) dan ben ik de grappigste motherf***er op televisie."

MICKEY MOUSE MAAKT COMEBACK
Voor het eerst sinds 1959 wordt er een nieuwe serie animatiefilmpjes voor televisie geproduceerd met Mickey Mouse in de hoofdrol. De legendarische muis maakte zijn debuut in 1928 op het witte doek, maar kreeg zijn grootste bekendheid als televisieheld in het programma The Mickey Mouse Club dat van 1955 tot 1959 werd vertoond. Sindsdien deed Mickey Mouse - afgezien van de talloze herhalingen op televisie en enkele filmrol - vooral dienst als pretpark icoon en logo van de Walt Disney Company. Met de wekelijkse serie MouseWorks komt daar binnenkort verandering in. Net als Mickey, zullen overigens ook de onsterfelijke Donald Duck, Minnie Mouse, Goofy en Pluto hun comeback maken.

ZELFABSORPTIE
"Seinfeld is de ergste, laatste ademtocht van de Reaganeske, weifelende, materialistische, narcistische, banale zelfabsorptie", schreef The New Republic recentelijk over de nu al jaren best bekeken sitcom van Amerika. Het weekblad zal zich er dan ook op verheugen dat Jerry Seinfeld deze maand het besluit zal nemen al dan niet met zijn "show about nothing" te stoppen. En alleen het feit dat de komedie wellicht zal ophouden
te bestaan, is genoeg reden voor een paginagroot interview met de maker in The New York Times. Dat is ook nu weer niet zo verwonderlijk want Seinfeld is vooral in New York ongekend populair: Seinfeld, dat zich in The Big Apple afspeelt, trekt met herhalingen (!) meer kijkers dan het avondnieuws van de drie grote zenders bij elkaar. Zoals dat gaat met televisiesterren, beklaagt Seinfeld zich in het interview er vooral over dat de critici zijn programma niet leuk meer vinden. En dat terwijl het publiek alsmaar groter wordt. Waarom dan toch ophouden met het programma dat de Times omschrijft als draaiend rond "de aardse en nietszeggende gebeurtenissen in de oppervlakkige levens van vier volstrekt egoïstische New Yorkers?" Seinfeld: "Ik wil op het hoogtepunt ermee ophouden. Niets is treuriger dan een sitcom die te lang blijft doorsudderen." Wat hij ook besluit, het heeft "niets met geld" te maken, meldt de ster die een miljoen dollar per aflevering toucheert.

ZWANGERE VAMP IS NIET SEXY
Amerika is nog maar net bekomen van de live uitgezonden Bostonse au-pair rechtszaak, of een volgend high-profile proces smeekt alweer om aandacht. Actrice Hunter Tylo heeft een rechtszaak aangespannen tegen Spelling Entertainment, de productiemaatschappij achter razend populaire soapseries als Dallas, Beverly Hills 90210 en natuurlijk Melrose Place. Tylo speelde een rol in die laatste serie maar raakte zwanger. Derhalve kon ze volgens Spelling haar rol van "sexy vamp" niet meer naar behoren vervullen en werd de deur gewezen. Tylo maakt zich hier boos over en betwijfelt of zwangerschap een probleem zou zijn voor haar rol. In die opstelling wordt ze gesterkt door het feit dat haar opvolgster inmiddels ook zwanger is en (nog) niet ontslagen. Deze week kreeg Tylo hulp uit onverwachte hoek. Haar tegenspeelster in de serie, steractrice Heather Locklear, werd als getuige opgeroepen. Ondanks hevige bezwaren van haar werkgever, deed Locklear openhartig uit de doeken hoe ze vorige maand een dochter baarde en tijdens haar zwangerschap rustig door kon blijven werken: met behulp van stand-ins, camouflage en special effects werd haar zwangerschap onzichtbaar gemaakt. Locklear die in de serie een dom blondje speelt kreeg de lachers op haar hand toen ze moeite had te formuleren wat haar acteertechniek behelst. "Ik knipper wat met mijn ogen en geef me bloot", was het antwoord tenslotte. Een vernietigende getuigenis voor Spelling, zo luidde het oordeel van het legertje legale experts op televisie.

RATTENPOEP IN DE KEUKEN
De lokale avondjournaals in Amerika denken doorgaans hun kijkersquota te moeten binnenhalen met de laatste moord en verkrachting of anders wel middels gedenkwaardige items als "Escalators that Kill" en "The Great Pantyhose Test". Maar in Los Angeles trekt het aan CBS geaffilieerde station KCBS-TV nu al wekenlang enorme kijkcijfers met slechts één onderwerp: de kwaliteit van het eten in restaurants in de tweede stad van Amerika. Een vier maanden omspannend onderzoek van het station bracht schokkende cijfers aan het licht: zo'n dertig procent van de etablissementen in de stad voldoet niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waren. Razende reporter Joel Grover legde met een verborgen camera enkele van de meer schokkende bevindingen vast: kakkerlakken op het vlees dat een dag lang buiten de koelkast ligt en vervolgens wordt geserveerd en rattenpoep in de keuken van een vooraanstaand restaurant. En het meest schokkende was nog wel dat alhoewel de Keuringsdienst van Waren op de hoogte was van de niet zo frisse omstandigheden, de betreffende restaurants niet werden gesloten. KCBS-TV verdient een extra pluim voor het uitzenden van de onthullende beelden omdat een soortgelijk onderzoek vorig jaar resulteerde in een rechtszaak waarbij het station ABC werd veroordeeld tot 5,5 miljoen (later verlaagd tot drie ton) schadevergoeding wegens het "oneigenlijk gebruik" van een verborgen camera.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.