VPRO-GIDS


1998

PAX TV: 'A FRIEND OF THE FAMILY'

Met zo'n zeventig kanalen op de Newyorkse kabel kan er altijd nog wel eentje bij. De nieuwste aanwinst heet PAX TV: "A friend of the family". Nu belooft die slogan al niet veel goeds, in een recente reclameboodschap heette het dat "sommige zogenaamde creatieve mensen lijken wat ooit het gezins kijkuurtje was te gebruiken om onze kinderen elke mogelijke vorm van alternatieve
taal en levensstijl aan te smeren." Die zin bleek een misser van jewelste. Het duurt nog een maand voordat PAX TV begint met uitzenden, maar het station heeft nu al zijn eerste officiële verontschuldiging aangeboden. Wat blijkt? "Alternatieve levensstijl" is fundamenteel christelijk spraakgebruik voor homoseksualiteit. En in het uiterst politiek-correcte Amerikaanse televisielandschap is dat al reden genoeg om excuses aan te bieden. Nog niemand had publiekelijk zijn ongenoegen over de zinsnede uitgesproken - en belangengroepjes in Amerika zijn er doorgaans als de kippen bij als ze denken dat ze benadeeld worden - maar toch werd op een grootse persconferentie door tekstschrijvers, stafmedewerkers en directeuren uitgebreid het boetekleed aangetrokken. En dat is des te vreemder omdat het station zich juist lijkt te richten op een doelgroep die zich wel kan vinden in het gedachtengoed van Christelijk Rechts. Maar hoe invloedrijk de fundamentele christenen in Amerika ook zijn, het zijn er op de keeper beschouwd niet zo heel veel. En dus is het vanuit een zakelijk standpunt niet erg verstandig je station nog voordat het officieel van start is gegaan, al te vereenzelvigen met een zeer beperkte doelgroep. Een van de eerste shows die door het station zijn geprogrammeerd heet overigens "It's A Miracle", een programma over "de kracht van het geloof en de goddelijke interventie met aardse zaken".

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.