VPRO-GIDS


1998

GET THE KLEENEX
Afscheid van Jimmy Smiths (NYPD Blue)

De zender ABC deed alsof Jimmy Smits' afscheid van de politieserie NYPD Blue een televisiegebeurtenis van wereldbelang was. Als we de spotjes mochten geloven werd er televisiegeschiedenis geschreven: Smits' vertrek werd vergeleken met de laatste aflevering van M*A*S*H en die episode van Dallas waarin JR wordt neergeschoten. Alle opgeklopte hype deed het ergste vermoeden, maar gelukkig was het afscheid van de zachtaardige detective Bobby Simone waardig en ontroerend.

Jimmy Smits' afscheid deed het onaangename vertrek van zijn voorganger David Caruso vergeten. Na het eerste, prachtige seizoen van NYPD Blue meende Caruso dat er een filmcarrière voor hem was weggelegd en verliet hij abrupt de serie. In een geforceerde noodgreep werd de als halve heilige afgeschilderde detective plotsklaps notabene wegens corruptie aan de kant geschoven. Smits daarentegen had zijn vertrek ver van te voren aangekondigd en derhalve hadden de scenaristen alle tijd om de kijkers aan het idee van een NYPD Blue zonder Bobby Simone te laten wennen.

En inderdaad: de trouwe fan voelden het al een tijdje aankomen. De partner van de gekwelde politieman Andy Sipowicz (Dennis Franz) was een paar afleveringen terug ernstig ziek geworden. Hij leed aan een mysterieuze hartkwaal die alsmaar verergerde.

De vaste NYPD Blue scenarist David Milch baseerde deze episode - net als zovele andere overigens - op zijn eigen leven. Tijdens zijn eigen levensbedreigende hartoperaties ervoer hij dat dokters niet in staat zijn met de emoties van zwaarzieke patiënten om te gaan. "Bijna iedereen voelt zich vervreemd en machteloos in een ziekenhuis", aldus Milch. En dat was precies wat de kijker zo ontroerde aan de aflevering van deze week: de arts die Bobby Simone behandelt kan alleen in de bekende medische geheimtaal spreken en laat Bobby en zijn vrouw Diane (Kim Delaney) daarmee in opperste verwarring achter. Balancerend op het randje van de dood, ziet Bobby tenslotte zijn leven aan zich voorbij trekken. Voor de ware fans resulteerde dit slot in de onvermijdelijke tranen met tuiten. Niet voor niks kopte een New Yorkse tabloid: "Get the Kleenex: Jimmy Smits Leaves NYPD Blue"

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.