VPRO-GIDS


1998

AFSCHEID VAN LARRY SANDERS

Werd de slotaflevering van de sitcom Seinfeld vorige maand nog begeleid door een mediahype op O.J. Simpson sterkte en - derhalve - door zo'n 76 miljoen mensen bekeken, het einde van het leukste televisieprogramma van de laatste jaren moest het deze week met aanzienlijk minder aandacht doen. Geen talloze farewell party's, noch eindeloze televisiespecials of tijdschriften covers voor The Larry Sanders Show. Maar anders dan de ongeïnspireerde Seinfeld finale was de uitsmijter van The Larry Sanders Show uitstekend. Voor de lezers die het programma (het wordt ook door de BBC uitgezonden) niet kennen: The Larry Sanders Show draait rond de verwikkelingen achter de schermen van een David Letterman-achtig praatprogramma. De komedie wordt in de VS uitgezonden op het betaalkanaal HBO
en dat betekent dat het niet voor het hele gezin geschikt hoeft te zijn: The Larry Sanders Show wordt in de kritieken steevast als "meedogenloos" en "gemeen grappig" omschreven. En dat is niks bezijden de waarheid. Het favoriete tijdverdrijf van de neurotische, valse personages die de Larry Sanders Show bevolken - waaronder Sanders (Garry Shandling), producent Artie (Rip Torn), sidekick Hank (Jeffrey Tambor) en tekstschrijver Phil (Wallace Langham) - blijkt elkaar de smerigste loeren te draaien. Niet alleen vanwege dit openlijke liegen en bedriegen, maar vooral omdat niemand wordt gespaard - en zeker hoofdrolspeler Shandling niet - is The Larry Sanders Show zo onweerstaanbaar. En de verfrissend eerlijke kijk op de showbizz wereld viel bij sommige, zich zelf relativerende, Hollywood beroemdheden goed in de smaak, aangezien menigeen stond te trappelen voor een gastoptreden. Het afgelopen seizoen stond in het teken van het naderend 'pensioen' van Larry, hetgeen de "back stabbing" onder de overige personages alleen nog maar verhevigde: iedereen moest - zonder al te veel succes natuurlijk - op zoek naar een ander baantje in de vermaaksindustrie. Deze week viel dan eindelijk het doek. Het gastoptreden van filmster Jim Carrey was tekenend voor de sfeer van de afgelopen jaren: na een uiterst emotioneel en ogenschijnlijk welgemeend dankbetoog aan gastheer Larry zien we hoe hij en Sanders tijdens de commercials met elkaar verder praten. "Cut the crap", sneert Carrey. "Ik ben hier alleen maar om mijn film te promoten. Ik kijk nooit naar je programma, je afscheid interesseert me geen moer." Zou het er in de pauze van David Letterman nu ook zo aan toegaan?

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.