VPRO-GIDS


1997

COUCH POTATO (februari)

KING OF ALL MEDIA MAAKT FILM
Je kunt veel over radio talkshow host Howard Stern zeggen, maar niet dat hij gebukt gaat onder valse bescheidenheid. Zo noemt de man zichzelf King Of All Media. Maar één medium moest hij nog altijd veroveren: de speelfilm. Met de verfilming van zijn succesvolle autobiografie Private Parts moet daar nu een einde aan komen. Vanzelfsprekend gaat de eerste Howard Stern film over... Howard Stern zelf. Buiten Amerika is Stern zo goed als onbekend, maar hier is hij een berucht fenomeen. De man geniet
vooral bekendheid als 'shockjock'. In zijn dagelijks vier uur durende radiotalkshow, die in alle grote steden wordt uitgezonden, neemt hij geen enkel blad voor de mond. Uren achtereen praat hij over zichzelf, becommentarieert hij actuele gebeurtenissen en schoffeert mensen die hem opbellen. Stern is de kampioen van het anti politiek correcte denken, hetgeen hem in de loop der jaren kwalificaties als racist, mysogynist en perverseling - om maar eens wat te noemen - heeft opgeleverd. De kracht van Stern is dat hij alles zegt wat in hem opkomt. Zijn preoccupaties met het formaat van zijn geslachtsorgaan, grote borsten en lichaamssappen mogen dan misschien snel gaan vervelen, zijn schaamteloze recht-door-zee aanpak bij interviews van beroemdheden levert soms hilarische taferelen op.
Sterns radioprogramma behoort met zo'n 18 miljoen dagelijkse luisteraars tot de grootste van het land. Bovendien wordt het programma gefilmd en 's avonds samengevat op het televisiekanaal E! uitgezonden. Nadat zijn autobiografie Private Parts een paar jaar geleden wekenlang op de bestsellerlijsten had geprijkt, betoonde Hollywood al snel interesse. Het ene na het andere script, alsmede de ene na de andere producent, werd door Stern afgewezen. Maar na ruim twee jaar is het dan toch zo ver: The King Of All Media denkt zijn titel eindelijk te gaan verdienen. De laatste weken gaat er geen uitzending van de Howard Stern Show voorbij zonder dat de shockjock zijn film, die deze week in Amerika in première gaat, aanprijst. Geheel in stijl verwacht Stern dat Private Parts meer gaat opbrengen dan Independence Day. De film is feitelijk weinig meer dan een brave biopic zoals Hollywood die bij bosjes aflevert. Keurig wordt uit de doeken gedaan hoe Stern van absolute loser die geen meisje kan krijgen uitgroeit tot een van 's lands bekendste radiopersoonlijkheden. Alhoewel omstreden uitzendingen - zoals die waarin hij de miskraam van zijn vrouw tot onderwerp van grappenmakerij maakt - niet ontbreken geeft de film toch vooral een allercharmantste Stern te zien. De werkelijk ranzige uitzendingen als die waarin hij liefhebbers van seks met dieren aan hun gerief probeert te helpen ontbreken. En ook omstreden opmerkingen over immigranten, zwarten en joden - Stern is zelf overigens half-joods - zijn niet in de film terug te vinden. De man die zo leuk was omdat hij zich niks van de heersende Amerikaanse moraal aantrok, lijkt zich nu vooral in de gunst van een zo breed mogelijk publiek te willen verheugen.

WAARSCHUWING VOOR TIENERS
September vorig jaar werden in Texas twee jeugdige geliefden - beiden studenten aan een militaire academie - gearresteerd op verdenking van moord op een zestienjarig meisje. Nog voordat de rechtszaak tegen de twee tieners was begonnen, werd afgelopen maand de op de moordzaak gebaseerde televisie-film Love's Deadly Triangle: The Texas Cadet Murder door NBC uitgezonden. De film is er een van het sensationele soort. Het bizarre verhaal handelt over een stelletje dat geheel in elkaar opgaat. Wanneer de jongen overspel pleegt, eist zijn akelig jaloerse vriendinnetje dat hij het betreffende meisje vermoordt. Samen lokken ze het slachtoffer in hun auto waarna het meisje om zeep wordt geholpen - hetgeen nauwkeurig in beeld wordt gebracht. Na uitzending van de film bracht NBC News een item over de 'echte zaak' waarin werkelijk niets nieuws werd gemeld.
De advocaten van de verdachten waren vanzelfsprekend niet zo blij met het smakeloze werkje. Ze menen dat het verhaal een fabricatie is. Bovendien meende de verdediging dat de uitzending een eerlijk proces in de weg zou staan. De rechter was het daar niet mee eens en gaf NBC toestemming de televisiefilm uit te zenden. De consternatie die daarop bij de Texaanse bevolking uitbrak deed de lokale afdeling van NBC wijselijk besluiten de film toch maar op de plank te houden. In een vergezochte verklaring ter verdediging van uitzending in de rest van het land meldde NBC dat Love's Deadly Triangle: The Texas Cadet Murder was bedoeld als "waarschuwing voor tieners, die met dezelfde problemen kampen"
Op de vraag waarom NBC niet wachtte met uitzending tot na de rechtszaak, was het antwoord "het script was eerder klaar was dan verwacht." Daags nadat de verdediging tevergeefs uitzending had geprobeerd te verbieden, werd de televisiefilm aangeprezen als "the movie some people don't want you to see".

RAMPEN TELEVISIE
De rampenfilm trend in de bioscoop - momenteel zijn er films te zien over vulkaanuitbarstingen, vliegtuigongelukken en nog zo wat van die ongemakken - is overgeslagen naar de televisie. Deze maand werd Asteroid uitgezonden, een mini-serie over de gevolgen van de inslag van een meteoriet. "Een enorm brok steen, exploderende gebouwen, vluchtende mensen... wie houdt daar nu niet van!", verklaarde de directeur van NBC. De miniserie werd geproduceerd als ware het een heuse blockbuster film: een budget van 20 miljoen dollar, een massale reclamecampagne, de allernieuwste special effects en echte speelfilmacteurs. Het effect was ernaar: Asteroid werd de best bekeken miniserie van de afgelopen vijftien jaar.

COMING OUT
Niet alleen op de voorpagina's van de Hollywood vakbladen, maar ook in de grootste Amerikaanse opiniebladen en kranten werd er bericht over de mogelijke coming out van het personage Ellen (Ellen Degeneres) in de gelijknamige sitcom. De geruchten omtrent de seksuele geaardheid van het hoofdpersonage - en de actrice zelf - steken om de paar maanden de kop op. De opgewonden
reacties, zelfs in zulke serieuze publicaties als Time en Newsweek, zijn beter te begrijpen wanneer je bedenkt dat een primetime familieprogramma met een homoseksueel hoofdpersonage een unicum in de Amerikaanse televisiegeschiedenis zou betekenen. Het script waarin Ellen haar seksuele voorkeur onthult, is inmiddels geschreven. Oprah Winfrey schijnt interesse te hebben in de rol van therapeute aan wie Ellen haar 'geheim' opbiecht, terwijl Laura Dern de vrouw moet gaan spelen op wie Ellen een oogje heeft. Het enige struikelblok lijkt nu nog de goedkeuring van productiemaatschappij Disney. En Disney zou best eens dwars kunnen gaan liggen aangezien het bedrijf de naam heeft zeer conservatief te zijn. Ellens onthulling moet overigens ook weer niet als al te moedig worden uitgelegd: de serie verdwijnt hoogstwaarschijnlijk over enkele maanden van de buis.

Jeroen van Bergeijk

Copyright © 1998 Jeroen van Bergeijk. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.