Yummie kippetje

Net als Fast Food Nation van Eric Schlosser is The Omnivore’s Dilemma van Michael Pollen zo’n boek dat je kijk op eten voorgoed verandert. Zo laat Pollen ons bijvoorbeeld zien dat mais het ingredient is dat aan de basis van bijna al het voedsel in Amerika (en hoe zit dat eigenlijk in Europa, vroeg ik me af). Onvoorstelbaar in hoeveel eten mais zit en wat je al niet van mais kan maken. Van biefstuk tot snoepjes, van zalm tot cola, overal zit mais in. Maar The Omnivore’s Dilemma is niet alleen een deprimerend boek, het laat ook zien hoe het anders kan. “Christian-conservative-libertarian- environmentalist-lunatic” Joel Salatin produceert op zijn Polyface Farm in Virginia vlees op een manier die zeer duurzaam is, om maar eens een modewoord te gebruiken. Op zijn weilanden laat hij in een roulerend systeem koeien, kippen, varkens en kalkoenen grazen. De koeienvlaaien bevatten voedsel voor de kippen, de varkens woelen de grond om, de kippenpoep is weer goed voor het gras, etc. Hier is een artikel van Pollen waarin hij Salatins filosofie uiteenzet. Ik weet niet hoe een biokip in Nederland gefokt wordt, maar ik betwijfel of hij zoals deze kippen alsmaar wisselende weilanden tot zijn beschikking heeft. Ik heb een paar van Salatins worstjes en een kip op de barbecue gegooid. Ik durf te zeggen: het was het beste vlees dat ik ooit heb gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *