Over

copyright Keke Keukelaar

© Keke Keukelaar

Jeroen van Bergeijk is journalist, schrijver, documentairemaker (en tot voor kort uitgever). Eigenlijk vind ik die bio’tjes in de derde persoon nogal aanmatigend. ‘Ik’ dan maar, al aarzelt iedere rechtgeaarde journalist uiteraard bij dat woordje. Een paar feiten. Ik woon in Amsterdam, en ben geboren in Naaldwijk. Tja, dat is net zoiets als zeggen dat je in Zoetermeer bent geboren – of  in Almere. Dan heeft mijn zoon Nick het beter gedaan: die is geboren in New York. Hij werd daar geboren omdat ik van 1996 tot 2002 als freelance journalist in New York woonde en werkte. In 1996 was ik net een paar afgestudeerd (heb sociale geografie, sociologie, communicatiewetenschap en journalistiek gestudeerd in Utrecht, Amsterdam en het gehucht New Britain, Connecticut) en vertrok samen met mijn toenmalige geliefde op de bonnefooi naar New York. We dachten dat we er een half jaartje zouden blijven, het werden er zes. Veel van wat ik toen schreef kun je nog hier vinden.

Ik heb een aantal boeken geschreven. Mijn nieuwste boek heet Uberleven – Undercover als Uberchauffeur (2018) waarvoor ik me tot taxichauffeur liet omscholen om als Uberchauffeur door Amsterdam te rijden. Mijn eerste (echte) boek kwam uit in 2003: U.S.1 – Amerika na 11 september. Daarna volgde in 2006 Mijn Mercedes is niet te koop (is in vertaling in Duitsland en Amerika verschenen). Een jaar later schreef ik samen met Han Ceelen Meer dan de feiten – gesprekken met auteurs van literaire non-fictie. Halverwege 2009 verscheen mijn bloemlezing met Afrikaanse non-fictie verhalen: Toubab! en eind 2011: Goudkoorts – of hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback (verscheen ook in het Duits), een verslag van mijn maandenlange pogingen goudzoeker te worden in Australie. In 2016 fietste ik na intens liefdesverdriet in een opwelling naar Santiago de Compostella en deed daarvan verslag in Liefde, lijden, lossen – in veertig dagen naar Santiago (2017). In 2007 maakte ik een documentaire, Aan ons den arbeid, die op het IDFA in premiere ging en werd genomineerd voor de ASN Bank Mediaprijs 2008. Ik maak ook veel radio-documentaires voor de VPRO en de NTR voor het programma Radio Doc, voorheen Holland Doc.

Tot slot: van 2012 tot 2017 was ik actief als uitgever. Samen met Evert Nieuwenhuis richtte ik de digitale uitgeverij Fosfor op. Later kwam Lars Anderson erbij, en weer later Coen Borgman. Op 1 januari 2017 heb ik Fosfor verkocht aan Singel uitgeverijen en sindsdien gaat de uitgeverij verder onder de naam Querido Fosfor.

Mijn nieuwste boek is Uberleven – undercover als Uberchauffeur.

Foto: © Keke Keukelaar

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 comments

  1. Pingback:Radiodocumentaire over een uitstervend ras: de rechtbankverslaggever | InfoPlaza, Informatie Plek

  2. Beste collega,

    Net met veel plezier je reportage ‘De pet van Khadaffi’ gelezen in Vrij Nederland. Prachtig, humoristisch en origineel opgetekend en geschreven. Zo kwam ik op je website terecht en nu blijkt dat ik afgelopen vrijdag op mijn verjaardag een boek van jouw hand cadeau heb gekregen (Meer dan feiten). Wat een toeval. Ik hoop voor je dat die ‘heftige verkoudheid’ inmiddels helemaal voorbij is.

    Met vriendelijke groet,
    Martijn, student journalistiek te Utrecht

Comments are closed.