Over

copyright Keke Keukelaar
© Keke Keukelaar

Ik ben al meer dan 25 jaar journalist. Ik ben geboren in 1965, woon in Amsterdam en heb een zoon. In 1996 was ik net een paar afgestudeerd (heb sociale geografie, sociologie, communicatiewetenschap en journalistiek gestudeerd in Utrecht, Amsterdam en het gehucht New Britain, Connecticut) en vertrok samen met mijn toenmalige geliefde op de bonnefooi naar New York. We dachten dat we er een half jaartje zouden blijven, het werden er zes. Veel van wat ik toen schreef kun je nog hier vinden. In 2009/2010 woonde en werkte ik een jaar in Australie. Ik heb een aantal boeken geschreven. Mijn nieuwste boek heet Binnen bij bol.com (2019). Mijn eerste (echte) boek kwam uit in 2003: U.S.1 – Amerika na 11 september. Daarna volgde in 2006 Mijn Mercedes is niet te koop (is in vertaling in Duitsland en Amerika verschenen). Een jaar later schreef ik samen met Han Ceelen Meer dan de feiten – gesprekken met auteurs van literaire non-fictie. Halverwege 2009 verscheen mijn bloemlezing met Afrikaanse non-fictie verhalen: Toubab! en eind 2011: Goudkoorts – of hoe ik dacht rijk te worden in de Australische outback (verscheen ook in het Duits), een verslag van mijn maandenlange pogingen goudzoeker te worden in Australie. In 2016 fietste ik na intens liefdesverdriet in een opwelling naar Santiago de Compostella en deed daarvan verslag in Liefde, lijden, lossen – in veertig dagen naar Santiago (2017). Een jaar later volgde Uberleven – Undercover als Uberchauffeur waarvoor ik me tot taxichauffeur liet omscholen om als Uberchauffeur door Amsterdam te rijden. In 2007 maakte ik een documentaire, Aan ons den arbeid, die op het IDFA in premiere ging en werd genomineerd voor de ASN Bank Mediaprijs 2008. Ik maakte tot voor kort ook veel radio-documentaires voor de VPRO en de NTR voor het programma Radio Doc, voorheen Holland Doc.

Ik was ook een tijdje actief als uitgever (2012 tot 2017). Samen met Evert Nieuwenhuis richtte ik de digitale uitgeverij Fosfor op. Later kwam Lars Anderson erbij, en weer later Coen Borgman. In 2017 heb ik Fosfor verkocht aan Singel uitgeverijen en sindsdien gaat de uitgeverij verder onder de naam Querido Fosfor.

De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in undercover reportages over de onderkant van de arbeidsmarkt. Ik werkte ondermeer als Uberchauffeur, in het distributiecentrum van Bol.com, als verkeersregelaar en bij het callcenter van Wehkamp. In 2020 werd ik genomineerd voor de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

 

Foto: © Keke Keukelaar

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 comments

  1. Pingback:Radiodocumentaire over een uitstervend ras: de rechtbankverslaggever | InfoPlaza, Informatie Plek

  2. Beste collega,

    Net met veel plezier je reportage ‘De pet van Khadaffi’ gelezen in Vrij Nederland. Prachtig, humoristisch en origineel opgetekend en geschreven. Zo kwam ik op je website terecht en nu blijkt dat ik afgelopen vrijdag op mijn verjaardag een boek van jouw hand cadeau heb gekregen (Meer dan feiten). Wat een toeval. Ik hoop voor je dat die ‘heftige verkoudheid’ inmiddels helemaal voorbij is.

    Met vriendelijke groet,
    Martijn, student journalistiek te Utrecht

Comments are closed.