Aan ons den arbeid

Volgende maand is het dan eindelijk zover: op 28 november gaat mijn documentaire Aan ons den arbeid (Ours is the labour) in premiere tijdens het IDFA.

(klik hier voor een fragment)

Dit is wat de producent over de film meldt:

Aan ons den Arbeid

Een film van Jeroen van Bergeijk

Veertig jaar geleden arriveerden de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Die generatie is nu met pensioen. Hoe kijken zij terug op hun leven in Nederland? Met die vraag in het achterhoofd zocht Jeroen van Bergeijk een aantal Marokkanen op die decennialang in de Hooimeijer beschuitfabriek in Barendrecht werkte – een fabriek waarvan zijn vader directeur was.
‘Aan ons den arbeid’ is een melancholiek portret van de jaren zeventig, toen allochtonen nog gastarbeiders heetten en hartelijk verwelkomd werden in Nederland. Het is tevens een orale geschiedenis van de mores op de werkvloer: in de inmiddels verlaten en vervallen beschuitfabriek, laat Van Bergeijk zijn vader en de Marokkaanse en Nederlandse werknemers vertellen hoe het er destijds aan toeging.

Aan de hand van de Marokkanen van de Hooimeijer beschuitfabriek, schetst Van Bergeijk de typische levensloop van de eerste Marokkanen in Nederland. De jonge en analfabete Marokkanen die in Nederland arriveerden, verrichtten zwaar werk. Gecommuniceerd werd er met handen en voeten. Ze sliepen in een pension op het terrein, en waren nooit te beroerd twee diensten op een dag te draaien. “Ik heb wel eens gezegd: ik wou dat ik alleen maar Marokkanen had”, vertelt een oud-beschuitchef in de film. “Ze waren heel gedienstig. Je kon ze altijd maar pakken.” Gaandeweg veranderde dat: de mannen lieten hun gezinnen overkomen en in latere jaren eiste de zware arbeid zijn tol. Velen belandden in de ziektewet. Anderen werden door automatisering overbodig

Anno 2007 verlangen sommigen terug naar de jaren zeventig toen “Nederlanders en Marokkanen net vrienden waren”. Anderen zien om in verbittering: “Nederlanders haten ons nu.”.

Nederland, 2007, 47 minuten.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *