‘Creativiteit is een spier die we allemaal hebben’

uit de VPRO Gids:

Wist u dat Bob Dylan zijn beste nummers schreef in een periode dat hij eigenlijk wilde stoppen als muzikant? In Imagine – hoe creativiteit werkt legt Jonah Leher uit waarom. Een interview met de auteur.

Jonah Lehrers specialisme is het vertalen van neurowetenschappelijke inzichten naar een groot publiek. Maar anders dan bijvoorbeeld Dick Swaab, doet hij dat als journalist. Hij laat zien wat de wetenschappelijke inzichten betekenen in het echte leven. Dat doet hij in zijn wekelijkse column voor The Wall Street Journal, in zijn verhalen voor The New Yorker en in de drie bestsellers die hij tot nu toe schreef. In zijn laatste boek, Imagine, verkent hij hoe creatieve ideeën ontstaan. Hij vertelt hoe de executie van een moordenaar de inspiratie vormde voor de Nike slogan Just do it. Hij laat zien hoe het succes van animatiestudio Pixar te danken is het aan het ontwerp van de toiletruimte en waarom Bob Dylan zijn beste muziek schreef op het moment dat hij eigenlijk wilde stoppen. Aan de hand van dit soort meeslepende voorbeelden ontleedt hij niet alleen hoe creativiteit in ons brein ontstaat, maar ook hoe we die kennis in ons dagelijks leven kunnen toepassen. Lehrer (1981) stond de VPRO Gids telefonisch vanuit Los Angeles te woord.

Wat is creativiteit?
‘Daar kunnen we natuurlijk uren over debatteren, maar simpel gezegd: creativiteit is een nieuw idee dat een tweede leven, een toepassing in de wereld krijgt. De definitie van Steve Jobs was trouwens ook heel mooi: creativiteit is het vinden van nieuwe verbindingen tussen oude ideeën.’

lees verder op vpro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *